Velika volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u Tuzli

Osma terenska volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”, biti će održana u petak, 20. septembra na širem području Grada Tuzla.

Spomenuta akcija rezultat je višegodišnjih napora koje u oblasti zaštite životne sredine i okoliša na području Tuzle poduzima Udruženje građana “Multi”, posredstvom “Let’s Do It Tuzla” tima.

Dosadašnje terenske volonterske akcije, od 2012. godine do danas, okupile su više od 6.600 učesnika, koji su zajedničkim snagama očistili 237 tona otpada i zasadili 6.200 sadnica raznih vrsta drveća.

Tradicionalno, ovogodišnja terenska akcija sastavni je dio kampanje “World Cleanup Day” koja se provodi u više od 150 zemalja svijeta, a okupit će više od 380 miliona volontera širom svijeta.

Izvršni koordinator projekta “Let’s Do It Tuzla” Adnan Imamović rekao je da svi građani imaju priliku da kroz terensku akciju daju doprinos razvoju i očuvanju lokalne zajednice i pozvao ih da jedan dan budu dio svjetskog pokreta.

– Provođenjem ovakve inicijative ne samo da direktno doprinosimo našoj lokalnoj zajednici, nego cijeloj Bosni i Hercegovini i svijetu. Ovogodišnja akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, kao i prošle godine, bit će dijelom globalnog pokreta koji je proglašen za najveći volonterski pokret u historiji čovječanstva. Ponosni smo na sve dosadašnje provedene projektne aktivnosti koje već sedam godina u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini, promovišu principe zaštite životne sredine i očuvanja okoliša te pravilnog zbrinjavanja otpada, kao brige svih segmenata društva – rekao je Imamović.

“Let’s Do It Tuzla” tim poziva sve savjesne građane, povjerenike mjesnih zajednica, obrazovne ustanove, nevladine organizacije i sve druge subjekte da do 10. septembra ove godine, putem e-maila [email protected] ili Facebook Fan stranice “Let’s Do It Tuzla”, predlože potencijalne lokacije na području Grada Tuzla koje bi trebale biti obuhvaćene projektnim aktivnostima.

Bitno je da građani dostave informacije o tačnoj lokaciji ilegalne deponije/zagađenog područja, fotografije, te kontakt podatke, a Organizacioni odbor projekta “Let’s Do It Tuzla” će nakon obrade podataka, odnosno procjene tehničkih i logističkih kapaciteta i mogućnosti, zajedno s predlagateljem, organizovati čišćenje spomenute lokacije na dan velike terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada.

Učesnicima akcije osiguranje su vreće, rukavice i osvježenje, ali i odlična atmosfera i zabava kroz koristan rad za zajednicu.

Pročitajte...