Veliki požar na Blidinju se širi, ugrožena vikend naselja

Veliki požar na Čvrsnici u Parku prirode Blidinje zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije i vjetra promjenjivog smjera, te visokih dnevnih temperatura, unatoč aktiviranju svih raspoloživih snaga, se i dalje širi gustom borovom šumom i niskim raslinjem i stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.

Tijekom jučerašnjeg dana na terenu je bilo oko 64 vatrogasaca, profesionalnih i dobrovoljnih te oko 60 mještana, javljaju iz Federalne uprave civilne zaštite.

U gašenju požara sudjelovali su: PVP Tomislavgrad, PVP Posušje, DVD Rakitno, HGSS Posušje, GSS Široki Brijeg, DVD PVP Mostar, PVP Čapljina, DVD Jablanica, zatim pripadnici šumarija Posušje i Tomislavgrad, kao i pripadnici CK Općine Posušje i CK Županije Zapadnohercegovačke.

Pored njih, u gašenju sudjeluju i helikopteri Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske i OS BiH.Ugrožen je park prirode Blidinje, vikend naselja i Planinarski dom Masna Luka, a opožarena je velika površina, oko 205 hektara.Iz Federalne uprave civilne zaštite podsjećaju da je u nedjelju na gradilištu mosta koridora VC na prvom stubu došlo do zapaljenja drvene platforme. Vatra se uz jak vjetar proširila na gradilište i brdo prema Gornjim Šurmancima.

Požar je još aktivan, ali je pod kontrolom, vatrogasci su gasili cijelu noć i još su na požarištu.Također, i dalje je aktivan požar u kanjonu Neretve u Konjicu, a teren je nepristupačan za gašenje i miniran.

Pročitajte...