Vijeće ministara BiH: Bezvizni režim između BiH i Kine do 90 dana u roku od 180 dana

SARAJEVO (AA) – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pojasnilo je da je došlo do pogreške u njihovom ranijem saopćenju sa 6. Samita premijera NR Kina 16+1 u Budimpešti koji se odnosi na potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i Kine koji se odnosi na ukidanje viza, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, umjesto “Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tokom boravka do 30 dana”, treba da stoji “Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane do 90 dana u roku od 180 dana”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Budimpešta, Mađarska – 27. novembar 2017: Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na 6. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u Budimpešti ( BOJANA CUPIC -Vijece ministara BiH – Anadolu Agency )
Zvizdić u Budimpešti: BiH želi unaprijediti odnose s Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovina je izuzetno zanteresovana da još više unaprijedi postojeće bilateralne i ekonomske odnose sa NR Kinom, kao i zemljama srednje i istočne Evrope, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na 6. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u Budimpešti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je na Plenarnoj sesiji Samita u obraćanju premijerima istaknuo da ovaj događaj predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa i siguran put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina aktivno radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u EU i da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini 2018.godine.

Zvizdić je govorio i o procesima vezanim za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo da se radi na implementaciji brojnih reformskih mjera u oblastima porezne politike, unapređenju poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanju konkurentnosti i stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija.

Naveo je da su reforme koje se provode već rezultirale pozitivnim pomacima u rastu BDP-a od 3,1 posto i otvaranju više od 40.000 radnih mjesta, te da su, u posljednih 30 mjeseci, svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini poput izvoza, industrijske proizvodnje i turizma, u porastu.

Budimpešta, Mađarska – 27. novembar 2017:U Budimpešti su danas potpisani Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine ( Vijece ministara BiH – Anadolu Agency )

Zvizdić je upoznao prisutne premijere sa turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine, njenim historijskim naslijeđem i prirodnim bogatstvima.

“Drago mi je sa vama podijeliti vijest da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16 posto što nas svrstava među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodao je da ga raduje činjenica da, pored tradicionalnih gostiju iz evropskih zemalja, sve više građana NR Kine posjećuje Bosnu i Hercegovinu, čiji se broj prema statističkim pokazateljima, udvostručio u posljednjih godinu dana.

“Iz tog razloga zadovoljstvo mi je najaviti da će tokom Samita u Budimpešti biti potpisan Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima NR Kine i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam će ovaj Sporazum otvoriti vrata za još veći dolazak kineskih turista i ojačati i unaprijediti našu privrednu, naučnu i kulturnu saradnju”, rekao je Zvizdić.

Naglasio je da smatra izuzetno važnim uspostavljanje direktne aviolinije Peking – Beograd – Sarajevo.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da pored turizma sektori energetike i transporta ostaju prioritetni sektori za BiH kao nosioci potencijala za ulaganja.

Naglasio je da se BiH nalazi na 8. mjestu u Evropi po hidropotencijalu, da ima potencijale u oblasti energije vjetra i značajne rezerve kvalitetnog uglja. Naveo je projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Tuzla koji se razvija u pozitivnom smjeru i za koji će se danas obaviti potpisivanje Ugovora o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke.

“Potpisivanje ovog Ugovora ima višestruk značaj jer, pored činjenice da se radi o najznačajnijoj investiciji u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat simbolizira početak brojnih narednih projekata koje namjeravamo realizirati sa Narodnom Republikom Kinom unutar platforme 16+1”, rekao je Zvizdić i izrazio poštovanje i zahvalnost premijeru Keqiangu na izuzetnoj posvećenosti i podršci projektima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo interes Bosne i Hercegovine za izvozom poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te ukazao da je današnje potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji između NR Kine i Vijeća ministara BiH važan korak ka tom cilju.

On je tom prilikom pozvao prisutne premijere država učesnica Samita 16+1 da posjete BiH, a posebno da u aprilu 2018. godine posjete Mostar gdje će se u sklopu 21. Privrednog sajma u Mostaru, održati “16+1 – Sajam poljoprivredne opreme”. Isto tako, da posjete Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, koji će 2018. godine biti domaćin Treće “16+1 konferencije u oblasti inovacija”, koja će se održati u sklopu Regionalnog foruma inovacija “UNLIMITED”.

Pročitajte...