Vijeće ministara o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija

Nakon što je odgođena prošlosedmična sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sjednica s istim dnevnim redom zakazana je za danas, a ministri bi trebali razmatrati Odluku o privremenom tromjesečnom finansiranju bh. institucija.

Odlukom je predviđeno finansiranje državnih institucija do kraja septembra budući da budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH još uvijek nije usvojen iako ga je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva finansija i trezora jednoglasno podržalo i uputilo Predsjedništvu BiH još prošle godine.

Resorni ministar Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) naglasio je da su svi daljnji koraci na Predsjedništvu, jer on je formalni predlagač budžeta kojeg upućuje u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Među 74 tačke dnevnog reda sjednice je i Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kao i Informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH sa teritorije Srbije i Crne Gore.

U okviru te tačke dnevnog reda ministarstva sigurnosti i odbrane predložili su mjere i plan aktivnosti o angažiranju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju lokaliteta nelegalnog ulaska migranata.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Prijedlog pisma podrške za Projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani “Tuzla”, a ministri će biti upoznati i o aktivnostima koje se poduzimaju na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo-Beograd.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Pročitajte...