Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo hitni sastanak o Jerusalemu: Lider Hamasa pozvao na novu palestinsku intifadu

NEW YORK, 7. decembra (FENA) – Osam država članica 15-članog Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zatražilo je hitni sastanak povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, izvještavaju mediji.

Dvije stalne članice Vijeća sigurnosti, Velika Britanija i Francuska, zajedno sa Švedskom, Italijom, Egiptom, Urugvajem, Bolivijom i Senegalom zatražile su hitni sastanak koji će biti održan u petak, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

U međuvremenu, osude ovog američkog poteza stižu sa svih strana svijeta, između ostalih iz Turske, Egipta, Kuvajta, Tunisa, Rusije i od mnogih drugih svjetskih lidera i vlada.

Lider Hamasa pozvao na novu palestinsku intifadu
– Ismail Haniyeh je pozvao na proteste Palestinaca od petka nakon američkog priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela

ANKARA (AA) – Palestinski pokret Hamas pozvao je danas na novu palestinsku intifadu nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Lider pokreta Ismail Haniyeh je pozvao Palestince na proteste od petka, a muslimanske zemlje na prekid veza sa SAD-om.

“Pozivamo Palestince da izađu na ulice u petak i pokrenu novu intifadu za odbranu Jerusalema”, rekao je Haniyeh na konferenciji za medije u Gazi.

Dvije prethodne intifade od 1987. do 1993. godine i od 2000. do 2005. godine uključivale su i napade na okupatorske izraelske snage.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu priznao Jerusalem kao glavni izraelski grad i najavio premještanje ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva uprkos snažnom protivljenju međunarodne zajednice.

Jerusalem ostaje srž problema izraelsko-palestinskog sukoba. Palestinci se nadaju da će Istočni Jerusalem, trenutno pod okupacijom izraelskih snaga, biti glavni grad nezavisne palestinske države.

U predizbornoj kampanji, Trump je ponavljao kako će premjestiti ambasadu SAD-a u Jerusalem.