Vijećnici u Čeliću pokrenuli smjenu članova Općinske izborne komsije

Vijećnici Općinskog vijeća Čelić na današnjoj sjednici razmatrali su, između ostalog, dopis općinske izborne komisije Čelić o radu Mobilnog tima za provođenje Lokalnih izbora 2020. Kako su istaknuli, uočene su brojne nepravilnosti u radu izborne komisije, te će se krenuti u proces smjene članova Općinske izborne komisije u Čeliću.

Kako je istaknuto na današnjoj sjednici rad Općinske izborne komisije u Čeliću, pod političkim je utjecajem, te su tokom izbornog procesa uočene brojne neregularnosti za što postoje i materijalni dokazi. Posebne nepravilnosti bilježe u radu Mobilnog tima, gdje je ustanovljeno da su putem tih timova, navodno, glasale osobe koje nisu trebale glasati na taj način. Sve ovo je razlog zbog kojeg vijećnici žele pokrenuti smjenu članova Općinske izborne komisije.

– Postoje materijalni dokazi. Mi nismo neko ko treba da donosi sud. Sud će donijeti nadležni organi uključujući i Centralnu izbornu komisiju. Mi smo ti koji su odgovorni pred svojim građanima i prema samim sobom – ističe Mustafa Ljaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Čelić.

Kao dodatni razlog za smjenu članova Općinske izborne komsije, načelnik općine, Admir Hrustanović kaže i da Komisija još uvijek nije uplatila naknade članovima biračkih odbora, iako je Općina prebacila taj novac na račun Općinske izborne komisije.

– S obzirom da je općina Čelić dužna da sredstva za izbore prebaci na račun Općinske izborne komisije, i mi smo to uradili, nažalost taj novac nije isplaćen članovima biračkih odbora – dodaje Admir Grustanović, načelnim Čelića.

Vijećnici su razmatrali i Odluku o pokretanju procedure izbora i imenovanja u reguliranim organima općine Čelić. Riječ je redovnoj konkursnoj procedri za upravne i nadzorne odbore tamo gdje općina Čelić ima pravni interes.

Vijećnici nisu usvojili Izvještaj o radu člana Nadzornog odbora Eko Dep Bijeljina. Čelić je, naime, jedana od potpisnica Ugovora za pomenutu deponiju, ali se smeće ne odvozi na ovu deponiju. Općina tako mora da uplati 300 hiljada KM obaveza Gradu Bijeljini zbog neodvoženja smeća na deponiju Eko Dep Bijeljina.

Pročitajte...