Više od 100 organizacija na konferenciji Mikrofinansijskog centra u Sarajevu

Na dvadesetoj godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra za istočnu i centralnu Evropu i centralnu Aziju, koja će od 24. do 26. maja biti održan u Sarajevu, učestvovat će predstavnici više od 100 organizacija i institucija iz cijelog svijeta.

Konferencija u Sarajevu okupit će respektabilne finansijske, razvojne i poslovne institucije iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), veći broj mikrofinansijskih institucija iz regija Evrope i centralne Azije, a devet mikrokreditnih institucija iz BiH su domaćini ovog međunarodnog događaja.

Konferenciju će 24. maja otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Prisutnima će se na otvaranju obratiti i guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjednik MFC-a iz Rumunije Cristian Jurma, direktorica Mikrokreditne fondacije MI-BOSPO Tuzla Nejira Nalić, predstavnik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora iz Belgije Antonio Garcia del Rigo te klijentica Mikrokreditne fondacije Mikra Slobodanka Veselinović.

Konferencija će obilovati brojnim panel sesijama, radionicama i okruglim stolovima, a moderatori i edukatori su stručnjaci iz više finasnijskih i razvojnih institucija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske komisije, Svjetske banke, Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Svjetske konsultativne grupe za pomoć siromašnim (CGAP), Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, Centralne banke BiH, Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora, Švicarske ambasade u BiH, Mikrofinansijskog centra i brojnih mikrofinansjskih institucija iz cijelog svijeta.

Također, na konferenciji će učestvovati stručnjaci iz različitih institucija iz Njemačke, Belgije, Švicarske, Poljske, Velike Britanije, Bugarske, Kirgistana, Austrije, Italije, Francuske, Rusije, Španije, Rumunije, Luksemburga, Grčke, Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona Evrope i centralne Azije.

Partner konferencije je Evropska unija, a podršku u njenoj organizaciji u Bosni i Hercegovini su pružili Evropski fond za jugoistočnu Evropu, Evropska investicijska banka i Institut ove banke, Evropski investicijski fond, Međunarodna finansijska korporacija, Responsability, Symbiotics, Software Group, Aspect, Blue Orchard, CoopEst, Deutche Asset Management, Frankfurtska škola finansija i menadžmenta, Triodos Investment, Triple Jump, InfoStudio i TCX.

MFC okuplja 104 organizacije, finansijske i razvojne institucije iz 33 zemlje Evrope i centralne Azije, kao i članice iz Sjedinjenih Američkih Država. To uključuje i 77 mikrokreditnih institucija iz ovih zemalja, saopćili su organizatori.

Pročitajte...