Visoka državna delegacija Katara posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš s saradnicima, sastala se danas sa zamjenikom premijera i državnim ministrom odbrane Katara  Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom, u okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Katara Ministarstvu odbrane BiH.

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i sporazumu o saradnji u oblasti odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, koji je u proceduri odobravanja na Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH. Potpisivanjem sporazuma, kako je naglašeno tokom razgovora, stvorili bi se uslovi za intenzivniju saradnju Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar u oblasti odbrane, ali i kvalitetniju saradnju dvaju ministarstava odbrane.

Ocijenjeno je da postoje izvanredni uslovi i obostrani interes za saradnju u oblasti edukacije i obuke vojnog osoblja pripadnika oružanih snaga dvije zemlje, kao i učešću u mirovnim operacijama u svijetu.

Al Attiyah se interesirao za mogućnost saradnje s kompanijama namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, što nije, kako je naglasila Pendeš, u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, ali je iskazana podrška i opredijeljenost da se ostvare potrebni kontakti predstavnika Ministarstva odbrane Katara sa institucijama u BiH u čijoj nadležnosti je namjenska industrija.

Također, razgovaralo se i o aktuelnim regionalnim izazovima, evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i aktivnostima Ministarstva odbrane BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini, na ispunjavanju uslova za prijem u Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Pendeš je naglasila da „mi svoju bućnosti vidimo u EU i NATO“, pri čemu je i Attiyah kazao da „BiH ima budućnost u NATO-u, ali bi i NATO savez bio na dobitku.“

Pendeš je posebno istakla kapacitete Oružanih snaga BiH za obuku za operacije podrške miru, sa posebnim naglaskom na obuci pripadnika Oružanih snaga države Katar, ali i bh. pripadnika za učešće u UN-u vođenim mirovnim operacijama, NATO certificiranom, Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Al Attiyah je još jednom iskazao podršku aktivnostima koje realizira Ministarstvo odbrane BiH na čelu s ministricom Pendeš.

U sastavu katarske delegacije nalazili su se i otpravnik poslova Ambasade Države Katar u BiH Mohammed Ali Al-Marry i najbliži saradnici ministra Al Attiyaha, a u delegaciji MO i OSBiH su, pored ministrice Pendeš bili i zamjenik ministra Sead Jusić, te načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Gojko Knežević, sa saradnicima.

Delegacija MO Katara će tokom dana posjetiti i Centar za obuku za operacije podršku miru (PSOTC) u Butmiru, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...