Vlada FBiH izdala preporuke poslodavcima za zaštitu radnika od visokih temperatura

Vlada FBiH izdala je preporuke poslodavcima za zaštitu radnika od visokih temperatura.  Preporučuje se razmatranje mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, kao i da  za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih prilika poslodavci omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s hroničnim oboljenima. Preporučuje se  i omogućavanje adekvatnog odijevanja radnika, a sve u cilju izbjegavanja posljedica po zdravlje radnika uzrokovanih visokim temperaturama.

Autor: Dino Dropić

Visoke temperature mogu štetno djelovati na zdravlje radnika.  Toplinski udari, sunčanica, iscrpljenost samo su neki od simptoma koje mogu dobiti u toku radnog vremena ukoliko nisu adekvatno zaštićeni. Spas od neželjenih posljedica po zdravlje predstavlja savjestan i odgovoran poslodovac.

“Mi vodimo računa o vremenskim uslovima. Prilikom velikih temperatura mi radnike spuštamo ispod jer i većina poslova koje mi sad radimo su unutrašnji radovi, malterisanje, gletovanje tako da samo u jutarnjim satima, eventualno popodnevnim satima kada su temperature normalne za rad ljudi izlaze na ploču gore i rade i nemamo mi još gore posla jer su nam poslovi unutrašnji radovi što je nama pozitivno upravo zbog ovih velikih temperatura”, rekao je Senad Avdić rukovodilac gradilišta.

Svakodnevne vrućine osim na zdravlje, utiču i na pad koncentracije i mogućnosti povređivanja radnika na poslu. To je razlog više, zbog čega ih je potrebno i bitno zaštiti. Izdate preporuke podrazumijevaju i njihovo adekvatnije odijevanje kako bi se prilagodili toplinama.

 Radnici su zaštićeni, vodi se računa o temperaturama, vodi se računa o zaštiti radnika sigurno. Mi kao firma obezbjeđujemo radnicima odijela prikladno temperaturama. Imaju majice, imaju ljetna odijela, imaju zimska odijela, imaju obuću prikladnu temperaturama, tako da su radnici obučeni odijelima prikladno koje firma nabavlja”, istakao je Avdić.

 Visoke temperature očekuju se i u narednim danima. Radnici se moraju zaštiti od sunca i velikih toplinskih udara kako njihovo zdravlje ne bi bilo ugroženo, ističu stručnjaci.

Pročitajte...