Vlada Japana dodijela grant Domu zdravlja Srebrenik

Vlada Japana dodijelila je grantove u iznosu od oko 100 hiljada KM za dva medicinska projekta u Sarajevu i Srebreniku. Domu zdravlja Srebrenik određeno je 57 hiljada 100 KM za nabavku ambulantnog vozila. Ova javna zdravstvena ustanova u ovoj godini planira osim tog, vlastitim sredstvima kupiti još jedno vozilo, ali i još dva velika projekta. To su: gradnja urgentnog i fizijatrijskog centra i proširenje ambulante u Dubokom Potoku.
Ugovor o dodjeli granta u iznosu 57 hiljada i 100 KM za nabavku sanitetskog vozila Domu zdravlja Srebrenik potpisan je prošle sedmice u Amabasadi Japana u Sarajevu. Sredstva bi vrlo brzo trebala postati operativna.
Osim tog vozila, Dom zdravlja u Srebreniku u ovoj godini planira i vlastitim sredstvima nabaviti još jedno sanitetsko vozilo. Godišnje više od hiljadu pacijenata ima potrebu za ambulantnim vozilom, navode u ustanovi. Praksa je pokazala da tri postojeća saniteta nisu dovoljna za 40 hiljada stanovnika koliko broji ova općina. Osim obnavljanja voznog fonda, ova javna zdravstvena ustanova u 2018. godini planira još dva značajna projekta. Prvi je početak gradnje urgentnog i fizijatrijskog centra.
Za tu je namjenu u općinskom budžetu planirano 150 hiljada maraka. Očekuju da projekat podrže i viši nivoi vlasti iznosom do 500 hiljada maraka. U općinskom budžetu je osigurano i 50 hiljada maraka za proširenje ambulante u Dubokom Potoku, naselju od kojeg u ovoj općini samo Srebrenik centar ima više stanovnika. Dio sredstava izdvojit će Dom zdravlja, a pomoć su najavili i srebrenički privrednici. Zbirno, uključujući grantove, vlastita sredstva, te budžete općine i Tuzlanskog kantona, u ovoj godini u javno zdravstvo općine Srebrenik trebalo bi biti uloženo približno 700 hiljada KM.

 

Pročitajte...