Vlada Španije uputila konvoje pomoći u snijegom zametena područja

Vlada Španije uputiće konvoje sa hranom i vakcinama protiv virusa korona u oblasti koje su zbog odsječene zbog snijega.

Meteorološka agencija Španije saopćila je da je juče u Madridu palo između 20 i 30 centimetara snijega, najviše od 1971. godine.Oko 20.000 kilometara puteva širom centralne Španije pogođeno je snježnom olujom, a Vlada će poslati konvoje sa hranom i vakcinama ljudima u odsječenim područjima, rekao je ministar saobraćaja Hoze Luis Abalos.

Spasioci su na području Madrida izvukli oko 1.500 ljudi zarobljenih u automobilima.Jedna tridesetšestogodišnja žena porodila se u ambulantnim kolima u Madridu nakon što zdravstveni radnici nisu uspjeli da je prebace u bolnicu.

Policija je “razbila” tuču grudvama nakon što su vlasti apelovale da građani ostanu kod kuće i tako izbjegnu mogućnost nesreće ili infekciju virusom korona.U oluji “Filomena”, koja je donijela ogormne količine snijega u Španiju, stradalo je četvoro ljudi.

Muškarac i žena utopili su se u svom automobilu kada je rijeka probila korito nedaleko od Malage na jugu zemlje, dok su se dva beskućnika smrzla u Madridu i mjestu Kalatajud.Meteorolozi upozoravaju na opasne uslove narednih dana, a temperatura će pasti na oko minus 10 stepeni Celzijusa i sve su veći izzgledi da će se snijeg pretvoriti u led.

Glavni aerodrom u Madridu je zatvoren, a očekuje se da bude otvoren danas poslijepodne.

Izvor: Dnevni avaz

Pročitajte...