Vlada TK od EP BiH zvanično izjašnjenje o gradnji Bloka 7.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, uputio je pismo Elektroprivredi BiH u kojem traži zvaničnu informaciju o budućnosti Bloka 7. Termoelektrane Tuzla, budući da je neizvijesno da li će doći do realizacije ovog dugo najavljivanog projekta. Od nadležnih u EP BiH se traži i informacija o daljem radu TE Tuzla uz izvještaj o mogućim posljedicama gradnje ili odustajanja od izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

Premijer TK smatra da je zbog špekulacija o sudbini bloka 7 TE Tuzla, nužno da se EP BiH o tom pitanju zvanično izjasni. Podsjećamo, Blok 7 je zamjenski termoenergetski blok u TE Tuzla a njegovom gradnjom došlo bi do gašenja blokova 3, 4 i 5. Najavljivan je kao generacijski i najveći projekat u elektroenergetici BiH.

– Ovim pismom molimo da se u razumnom roku dostavi set informacija sa sljedećim elementima – status Bloka 7., viđenje daljeg TE Tuzla kao proizvođača elektrinske i toplinske energije – napominje Hodžić.

Premijer Hodžić ističe i da će Vlada TK formirati i stručni Tim za praćenje situacije oko gradnje Bloka 7, a jedan od zadataka Tima bit će i da utvrdi posljedice koje bi sa sobom donijelo odustajanje od ovog projekta.

– Budući da su najveće posljedice neizgradnje Bloka 7. po TK i ekonomske i socijalne i ekološke. Zbog toga ovaj nastup… Želimo se nametnuti kao partner i sagledati sa našim Timom situaciju koja bi mogla da nastupi nakon toga.

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona data je i saglasnost za prijem 14 uposlenika iz akademskog osoblja na Univerzitet u Tuzli, riječ je o 13 novih saradnika i 1 nastavniku.

– Želim da naglasim da Vlada daje prethodnu saglasnost, obezbijedi budžetska sredstva, a da svu konkursnu proceduru provodi UNTZ. Na ovaj način želimo da nagradimo naše studente i da podmladimo kadar UNTZ – dodaje Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Minstar Baraković ističe da je na Univerzitetu ranije zaposleno 27 neakademskih radnika. Podržan je i zahtjev Studentskog parlamenta kojim će od naredne akademske godine studenti sa projekom 9 i više plaćati polovinu troškova studiranja.

– Vlada je, također, dala prethodnu saglasnost UNTZ za izbor u naučno/umjetničko-nastavno i saradničko zvanje za 100 osoba, bez zasnivanja radnog odnosa. Sve to radimo da bismo osigurali kontininuitet naučno/nastavnog procesa na UNTZ – naglašava Baraković.

Vlada TK je dala saglasnost za podršku projektima povratka prognanih osoba u Osmacima, Teočaku i Sapni. S tim u vezi, skoro 20 KM bit će uloženo u asfaltiranje dijela puta od Hajva do Seferovića u MZ Caparde.

– Druga odluka je davanje saglasnosti na odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK na odobravanje sredstava Općini Teočak u iznosu od 22.721,53 KM za projekat uređenja platoa i stepeništa na zgradi MZ Husejnovići. Treća odluka je odobravanje sredstava Općini Sapna u iznosu od 45 hiljada KM za realizaciju projekta sanacija lokalnog puta u Godušu – kaže Anto Iljkić, sekretar Ministrarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.