Vlada TK: Podrška radu i djelovanju vjerskih zajednica

Premijer Gutić je danas u svom kabinetu upriličio prijem za Delegaciju Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa nedavno ustoličenim Episkopom zvorničko – tuzlanskim Fotijom.

Ovom prilikom je istaknuto da je Vlada, osim redovne godišnje podrške vjerskim zajednicama, koja se definiše i kao posebna stavka u budžetima Kantona, ove godine i dva puta interventno djelovala odobravajući finansijska sredstva Srpskoj pravoslavnoj crkvi za realizaciju pojedinačnih projekata.

„Drago nam je da smo bili u prilici ove godine, jednom od naših odluka odobrili i finansijska sredstva za sanaciju krova na Svetosavskom domu kod Hrama Silaska Svetog Duha na Apostole u Podgajevima. Ovakvi projekti prilika su da pokažemo da brinemo o svim našim građanima i da uvažavamo njihove vjerske potrebe“ rekao je premijer Gutić.

Tokom sastanka je razgovarano i o povratku građana srpske nacionalnosti na područje Tuzlanskog kantona, zakonskoj regulativi i mogućnostima koje su na raspolaganju u vezi sa restitucijom imovine, ali i obnovi Sabornog hrama u Tuzli, koja je planirana za narednu godinu.

Premijer Gutić je predstavnike Crkve informisao da Tuzlanski kanton ima dobre rezultate u oblasti povratka, i da svake godine odobrava približno podjednaka finansijska sredstva kako za povratak na područje entiteta Republika Srpska, tako i za podršku povratku na područje Tuzlanskog kantona. Prema najavama premijera Gutića ta podrška neće izostati ni u narednom periodu, a „bilo bi dobro da zajednički nastupimo i da se sredstva usmjere u ona područja u kojima je zabilježen najveći stepen povratka“, rekao je premijer Gutić.

Kada je u pitanju restitucija imovine, iako tu Kanton kao institucija nema direktnu nadležnost, dogovoreno je da se u narednom periodu izvrši analiza pravnih propisa, te pokuša iznaći mogućnost omogućavanja raspolaganja imovinom koja je predmet restitucije, a u cilju ostvarivanja određenih koristi i prevencije njenog daljeg propadanja.

U pogledu obnove Sabornog hrama, premijer Gutić je nagovijestio da će finansijska sredstva namijenjena podršci vjerskim institucijama u narednoj godini biti nešto veća nego je to bio slučaj ove godine. „S tim u vezi i dio sredstava svake godine dodijelimo Srpskoj pravoslavnoj crkvi bit će izdašniji, a osim toga Vlada će, kao što je to bio slučaj i sa brojnim drugim projektima, iznaći mogućnosti da pomogne i ovaj projekat“, zaključio je premijer Hutić

Osim Episkopa Fotija, delegaciju Srpske pravoslavne crkve danas su činili protojerej stavrofor Milan Topić, jerej Miloš Trišić i potpredsjednik Skupštine TK Slađan Ilić, dok su uz premijera Gutića, Vladu TK predstavljali ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

Pročitajte...