Vlada TK pomoći će projekte u Gračanici i Doboj Istoku

Posjetama Gračanici i Doboj Istoku radnim sastancima sa gradonačelnikom Nusretom Helićem i načelnikom Kemalom Bratićem, te obilaskom privrednih subjekata Vlada Tuzlanskog kantona je danas nastavila ciklus posjeta jedinicama lokalne samouprave na području našeg kantona.
Završetak sportske dvorane Srednjoškolskog centra, izgradnja kružnog toka na regionalnom putu kod BKC-a, potom regulacija korita rijeke Sokoluše i sanacija deponije prioritetna su pitanja za lokalnu administraciju u Gračanici, a u čijoj će realizaciji pomoći Vlada Tuzlanskog kantona.
Nakon sastanka u Gradskoj upravi, zajednička delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Gračanica obišla je pogone izvozno orijentirane tvornice za mašinsku obradu metala. Prema ostvarenoj dobiti riječ je o šestoj kompaniji u našem kantonu.
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetu je nastavila susretom sa rukovodstvom općine Doboj Istok. Neposredno prije sastanka odata je počast šehidima općine u kojoj je svaki deseti borac položio život za odbranu domovine. Za ovu općinu 2017. i 2018. godina protekle su u znaku svojevrsne blokade iz centra kantona. Praksa neravnopravne raspodjele novca prema pojedinim lokalnim zajednicama biće zaustavljena, kategorični su u Vladi Tuzlanskog kantona.
Posjeta je okončana obilaskom Prihvatnom centru ”Duje” koje skrbi za 437 štićenika. Organizacija EMMAUS ili preciznije zaposlenici i volonteri ovog Centra posljednjih su mjeseci iznimno aktivni i u određenim vidovima zbrinjavanja migranata koji prolaze kroz Tuzlanski kanton. To je razlog više da Kantonalna vlada, kako je dogovoreno tokom posjete, već na jednoj od narednih sjednica inerventno djeluje i pomogne realizaciju humanitarnih aktivnosti.

Pročitajte...