Vlada TK posjetila Potočare: Institucionalna podrška za nesmetan rad Memorijalnog centra

Delegacija Vlade TK, predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem danas je u Srebrenici sa predstavnicima Memorijalnog centra Potočari potpisala Memorandum o razumijevanju. Tako se Vlada TK obavezala da će pomagati rad Memorijalnog centra, a od ove godine izdvajat će 60 hiljada KM i to će biti stalna budžetska stavka. Delegacija Vlade posjetila je i EMMAUS-ov kompleks u Potočarima.

Vlada Tuzlanskog kantona prepoznaje Srebrenicu za bosansko kolektivno pamćenje, zbog čega će finasijski podržati rad Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, istakao je danas tokom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju premijer TK Kadrija Hodžić. Vlada je rebalansom Budžeta sa 30 hiljada KM, povećala izdvajanja za Memorijalni centar na 60.000 KM i od ove godine to će biti stalna budžetska stavka, koja će biti korištena za održavanje i rekonstrukciju objekta, ali i za…..

– Podržavanje naučno-istraživačkih i naučno-stručnih radova, čuvanja muzejskih eksponata, godišnjeg obilježavanja genocida iz jula 1995. godine. To sve zapravo čini pretpostavku koju mi ovim činom danas i činimo da pomognemo u formiranju i održavanju kolektivne svijesti i bosanskog kolektivnog identiteta na ovim prostorima, dodao je premijer Hodžić.

Ševket Hafizović, predsjednik UO Memorijalnog centra stava je da je ovakva podrška radu Memroijalnog centra najbolji način i odgovor na sistemsko negiranje zločina i genocida.

– Ovo je institucionalni pristup, najbolji način i garancija da će se zločini i zločin genocida pamtiti, da će buduće generacije koje dolaze imati priliku da u Memorijalnom centru istražuju, da se bave istraživačkim radom i mislim da je ovakav pristup države BiH najbolji odgovor na sve ovo, naglasio je Hafizović.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa predstavnicima Memorijaklnog centra Potočari-Srebrenica premijer Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijlanu politiku i povratak Esad Džidić posjetili su Međunarodni forum solidarnosti Emmaus u Potočarima gdje se trenutno priča jedna lijepa priča, odnosno realizuje projekt “Ljubav za majke Srebrenice”.

Premijer Hodžić naglasio je kako je Emmaus zapravo brend TK u solidarnosti i humanosti, koji trenutno provodi veliki broj projekata, a jedan od najznačajnijih je upravo projekt “Ljubav za majke Srebrenice”.

– Zbrinjavanje žena koje su najviše podnijele u člitavoj kataklizmi koja je zadesila ovo područje. Na nama je, Vladi TK da ovo podržimo kao što smo to i do sada činili i evo ova posjeta je dokaz da ćemo to činiti u budućnosti i to na snažnijijoj osnovi nego što je to bilo do sada, jer ovo zaista vrijedi, kazao nam je premijer Hodžić.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS EMMAUS naglasio je kako su Vlada i Ministarstvo za rad, socijlanu politiku i povrartak TK značajni partneri u realizaciji njihovih projekata, kako projketa prihvatnog centra Duje, tako i projkata širom Podrinja i BiH. Dodao je kako se povratnici najviše vezuju za Tuzlanski kanton, koji je mnogima bio ruka spasa tokom agresije na našu zemlju.

– Bili smo u situaciji da nismo pretpjeli stradanje koliko je pretrpio ovaj kraj i na neki način ovo je naša obaveza i amanet koji smo ispunili i još uvijek ispunjavamo. Riječi premijera da ćemo našu saradnju intenzivirati u narednom periodu je za nas motiv da radimo još više i što taransparentnije prema našim i korisnicama i svima onima koji nas podržavaju u našim aktivnosti, poručio je Škrebo.

U okviru današnje posjete Potočarima delegacija Vlade TK koju su činili premijer Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijlnu politiku i povratak Esad Džidić položila je cvijeće i odala počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica.

(RTVTK)