Vlada TK predlaže izmještanje Terenskog ureda Tuzla Službe za strance

Ljudi u nevolji uvijek su bili dobrodošli u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Na priču o migrantima, koji se ne zadržavaju dugo na ovom području jer im je cilj Evropska unija odnosno sjeverozapadna Bosna, gledali smo sa tolerancijom i spremnošću da im se pomogne, sve dok ovog ljeta nisu počeli problemi i razračunavanja hladnim oružjem unutar pojedinih migrantskih grupa. Na prostore oko Mellaina i Glavne autobusne stanice u Tuzli građani su počeli gledati s podozrenjem i strahom. Zanimalo nas je šta poduzimaju Policija, Tuzlanski kantona i Grad Tuzla. Neke smo odgovore dobili, a na neke još čekamo.
Prema zbirnim pokazateljima Uprave policije MUP-a TK i Terenskog ureda Tuzla Službe za poslove sa strancima, u ovoj je godini do sredine septembra prijavljeno šest hiljada i 600 osoba afro-azijskog porijekla bez ličnih dokumenata. Narušavanja javnog reda i mira, razračunavanja hladnim oružjem, ubistva, posebno su uzdrmala javnost tokom jula. Da je sigurnost narušavana i da su međusobne tenzije završavale i smrtnim ishodom potvrđuju i u Upravi policije. Policijskim žargonom, takvi su slučajevi podvedeni kao ”sigurnosno interesantni događaji”. Svi su ti slučajevi rasvijetljeni, a osobama koje su na bilo koji način kršile zakon pokreće se postupak deportacije. Građani bi trebali biti mirni što se tiče lične i imovinske sigurnosti, poručuju iz policije. Druga strana priče jeste činjenica da se putnici kroz Tuzlu zadržavaju na prostoru oko glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli, koja u noćnim satima izgleda poput hostela na otvorenom.
Među zaključcima Vlade TK jeste i onaj o izmiještanju Terenskog ureda iz užeg gradskog jezgra. U Upravi policije ne kriju da su poduzeli mjere i protiv osoba koje prevoze migrante. Do jula je otkriveno 11 takvih prijevoznika, a o čemu je upoznata i SIPA.

Pročitajte...