Vlada TK proširila programe energetske efikasnosti

Vlada Tuzlanskog kantona slijedila je Inicijativu Skupštine TK koja se odnosi na proširenje programa energetske efikasnosti. S tim u vezi na današnjoj sjednici odlučeno je da se za ove projekte novac traži od stranih donatora. Tako će ove godine biti uloženo u energetsku efikasnost javnih objekata. Bit će uloženo i u energetsku obnovu zgrada. Vlada je danas zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona da u narednom periodu, svake godine od sredstava iz ekoloških naknada izdvoji do 10% ukupno planiranih sredstava iz ekoloških naknada za investicije u povećanju energijske efikasnosti u stambenom sektoru.

Nakon što je prije tri mjeseca predstavljen Program energijske efikasnosti koji obuhvata 408 javnih objekata, Ministarstvo finansija TK aktivno je radilo na pronalaženju partnera za početak realizacije ovih projekata. I našli su ga… To je Svjetska banka.

– Sa Federalnim ministarstvom prostonog uređenja, nastojali smo obezbijediti ulazak u projekt Svjetske banke – Energetska efikasnost u BiH, što smo i uspjeli. Dobili smo predodobranje za ovu aktivnost – kaže Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Finansiranje projekta vršit će se putem Njemačke razvojne banke KFV. Odabire se 20 projekata sa prostora FBiH.

– Način finansiranja će biti 50 posto ovih sredstava koja se odobre za TK bit će grand sredstva – dodaje Lakić.

Vlada TK zadužila je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona da u narednom periodu od najmanje 3 do 5 godina, svake godine od sredstava iz ekoloških naknada izdvoji do 10% ukupno planiranih sredstava iz ekoloških naknada za investicije u povećanju energijske efikasnosti u stambenom sektoru.

– To je jedan novi vid putem kojeg možemo da povećamo mjere energijske efikasnosti i napravimo uštede, pri tome ne zanemaraujući ni individualne objekte – napominje Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas dala saglasnost za razrješenje direktora Kantonalne agencije za privatizaciju. Kako je navedeno, razlog je – sukob interesa.

– Obzirom da isti obnaša funkciju člana Gradskog vijeća Tuzla. Ono što smo dobili kao stav UO Kantonalne agencije za privatizaciju jeste da se trenutni direktor razriješi dužnosti – ističe Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čime postojeće naredbe i preporuke ostaju na snazi i u narednih 14 dana. Podsjećamo, obavezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra. Utvrđen je i koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec juli 2020. godine u iznosu 1,00, dok će osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade ostati nepromijenjena te će u naredna tri mjeseca iznositi 4.00 KM.