Vlada TK: Sistemska podrška nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave

Vlada Tuzlanskog kantona, na posljednoj sjednici, utvrdila je prijedlog Zakona sistemske podrške nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave. Cilj je pružanje podrške njihovom privrednom i infrastrukturnom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelu ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona.

Prijedlog Zakona predviđa načine ostvarivanja podrške za jedinice lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu koje spadaju u red nerazvijenih, nedovoljno razvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave. Ovakav prijedlog Zakona podržala je i Skupština Tuzlanskog kantona.

Predviđeni su i uslovi koje jedinice lokalne samouprave moraju ispiniti da bi ostvarili podršku iz budžeta TK, ističe premijer TK Denijal Tulumović.

Vlada Tuzlanskog kantona zatražila je od Vlade Federacije da se i na federalnom nivou na sistemski način uredi pitanje pomoći nerazvijenim, nedovoljno razvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama, čime bi se stvorile pretpostavke za jednak tretman i podršku svim lokalnim zajednicama u FBiH.

Pročitajte...