Vlada TK u Kladnju finansira nekoliko razvojnih projekata

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatan Muratović posjetili su danas Mješovitu srednju školu „Muša Ćazim Ćatić“ u Kladnju u kojoj je u toku realizacija projekta prekograničke saradnje. Ova srednja škola jedna je od 6 u Tuzlanskom kantonu koja je obuhvaćena ovim projektom vrijednim 3,2 miliona KM, a kojeg kantonalna Vlada realizira u saradnji sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla.

Realizacija razvojnih projekata u Kladnju

Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću.
Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju jedna je od šest škola u kojima je u toku realizacija INTERREG IPA projekta prekogranične saradnje Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije u Republici Hrvatskoj. Kako se danas moglo vidjeti građevinski radovi na sanaciji i „utopljavanju“ objekta ove srednje škole su u punom jeku. Radi se o projektu energetske efikasnosti, koji uključuje postavljanje termoizolacije na vanjske zidove objekta, postavljenje nove stolarije sa svim pratećim radovima, kao i sanaciju postojećeg krova. Uz to će u ovoj školi biti urađen i novi kotao za centralno grijanje. Vrijednost ove investicije je oko 300 hiljada KM i to je dio Interreg projekta ukupne vrijednosti 3,2 miliona KM. Inače Mješovitu srednju školu u Kladnju pohađa 256 učenika, čije je školovanje zbog loših uslova zagrijavanja bilo znatno otežano. To je bio glavni razlog zašto je ovo prva škola u kojoj se u Tuzlanskom kantonu provodi projekat „Pametna škola“.
Osim ovog, Vlada Tuzlanskog kantona u Kladnju finansira i druge projekte. Više od 70 hiljada KM bit će uloženo u nastavak radova na izgradnji sportske dvorane. Ulaže se u izgradnju šalter sale u Policijskoj stanici i obnovu prostorija u Službi za zapošljavanje Kladanj. Istovremeno Direkcija cesta TK ulaže oko 200 hiljada KM u rekonstrukciju puta Muška voda-Kladanj, što je investicija u revitalizaciju turističkih potencijala ovog kraja.
Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku. Time će se politika ravnomjernog razvoja svih općina nastaviti i u narednoj godini.

 

Pročitajte...