Vlada TK utvrdila Prijedlog Programa rada u ovoj godini

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog programa rada Vlade Tuzlanskog kantona. Utvrđena su i dva zakona, te doneseno više odluka, nacrta i planova. Uz ostalo, recimo Međunarodni aerdrom Tuzla planira povećati broj putnika za 12 %, a KU za civilnu zaštitu planira deminirati još 3,6 miliona metara kvadratnih prostora.
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je i Skupštini uputila dva prijedloga zakona. To su prijedlozi izmjena i dopuna: Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o pravobraniteljstvu.
To su samo dvije od ukupno 214 mjera koje Vlada, prema utvrđenom Prijedlogu Programa rada, ima namjeru donijeti u ovoj godini. U nastavku sjednice je izmijenjena Odluka o utvrđivanju uvjeta, kriterija i postupka dodjele stipendija braniteljima i članovima njihvoih porodica, kojom je omogućeno stipendiranje djece sa nižim ocjenama ukoliko pokažu interes za određena deficitarna zanatska zanimanja. Donesena je i Odluka o učešću u nabavci ortotsko-protetskih pomagala i drugih pomagala za RVI. Pozitivna mišljenja su data na Prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, kao i na nacrt Sporazuma između naše zemlje i Švicarske o socijalnoj sigurnosti. ”Zeleno svjetlo” Vlada je dala Planu poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla za ovu godinu. Ambiciozan je i Plan deminiranja na području Tuzlanskog kantona. Uz to i podatak da je 3,09 % Tuzlanskog kantona zagađeno minama. Do sada su očišćena 22 miliona, a preostaje isto učiniti i na 80 miliona metara kvadratnih zemljišta.

 

Pročitajte...