Vlada TK za pomoć SPKC Mejdan izdvojila 70 hiljada maraka

Vlada TK donijela je odluku da se iz budžeta sa tekuće rezerve 70 hiljada maraka usmjeri za sanaciju dijela objekta  SPKC Mejdan. Ovo nije jedina pomoć koja će  Tuzlanskom „hramu sporta“ stići sa kantonalnog nivoa. Već u septembu biće raspisan javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava u oblasti sporta.

Velika sportska dvorana koja je skoro potpuno stradala, kuglana, poslovni prostori i svlačionice u tuzlanskom Mejdanu biće sanirani i uz pomoć  Kantonalne vlade koja je prepoznala važnost druge kuće brojnih sportista i rekreativaca.

Ministarstvo će u septembru raspisati javni poziv za dodjelu finsnijskih sredstava za oblast sporta u TK. Za ove namjene biće izdvojeno 705 hiljada maraka.„U okviru tog programa imamo podršku javnim preduzećima i javnim ustanovama a koji usvom vlasništvu imaju sportske dvorane. Kroz taj program ćemo pomoči i Mejdanu i ostalim salama na području TK. Ta sredstva su namjenjenaza trenažni proces koji se odvija u dvoranama širom TK“- rekao je Srđan Mićanović, minisar za kulturu, sport i mlade TK.

Mejdan je prošlih godina putem ovog javnog poziva povlačio od 20 do 25 hiljada maraka. Mićanović ističe kako će ministarstvo  u narednih nekoliko mjeseci doznačiti Mejdanu cirka oko 100 hiljada maraka. 70 hiljada namjenskih za sanaciju štete i oko 20- 25 hiljada za trenažne procese.

Prema finalnim procjenama šteta na Mejdanu iznosti milion i 700 hiljada maraka. U prikupljanje sredstava za sanaciju štete aktiviran je i humanitarni broj 090/291-060 za pomoć u  njegovoj obnovi putem kojeg i građani mogu donirati 2,00 marke. Kako je riječ o objektu od državnog značaja u kome su brojne ekipe pobjeđivale i sportski nadmoćnije rivale, ministar Mićanović pozvao je i više nivoe vlasti da pomognu obnovu tuzlanskog hrama sporta.

Pročitajte...