Vlada TK: Za unapređenje lovstva odobreno ukupno 65.000 maraka

Na posljednjoj redovnoj sjednici Vlada TK je utvrdila način i uslove raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za zakup sportsko-privrednih lovišta na području Tuzlanskog kantona, a koji su prihodi Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Prema toj odluci raspored sredstava utvrdit će se u skladu sa Programom korištenja navedenih sredstava, a kojim će se vršiti finansiranje ili sufinansiranje projekata kojima se unaprjeđuje lovstvo na području Tuzlanskog kantona, u ukupnom iznosu od 65.000,00 KM.

Novinarka: Devleta Brkić

Na području Tuzlanskog kantona djeluje 13 lovačkih društava, s kojima su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potpisali ugovore o korištenju privredno-sportskih lovišta.

– Gdje je ugovorima regulisano da ta udruženja po osnovu korištenja tih privredno-sportskih lovišta plaćaju odgovarajuću zakupninu u budžet TK. Način raspodjele tih sredstava koja se uplaćuju po osnovu nakanade, 60 posto ide u budžet TK, 20 posto u budžet Federacije, 20 posto općini odnosno gradu na kom egzistira to lovačko udruženje, kazao je reosrni ministar Vahidin Smajlović.

Prema odluci Vlade TK raspored sredstava utvrdit će se u skladu sa Programom korištenja navedenih sredstava.

– Mi smo ovom odlukom odredili način raspodjele sredstava koja dolaze po osnovu tog zakupa na način da ova udruženja građana odnosno lovačka društva koja koriste privredno-sportska lovišta plaćaju naknadu i u visini te naknade kandiduju projekte za unapređenje lovstva na području TK, dodao je ministar Smajlović.

Za unapređenje lovstva na području Tuzlanskog kantona Vlada je odobrila ukupno 65.000 maraka.

(RTVTK)