VMBiH pozvao Vladu FBiH da izvrši uplatu sredstava za vakcine protiv COVID-19

– Vijeće ministara BiH pozvao je Vladu Federacije BiH da predviđeni dio finansijskih sredstava za ove namjene što prije uplati, s obzirom da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade Republike Srpske i Brčko distrikta BiH

SARAJEVO (AA) – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine upoznato je sa problemom obezbjeđenja preostalih  finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv COVID-19 u okviru Kovaks (COVAX) mehanizma i izrazio zabrinutost da bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo uticati na smanjenje količina naručenih doza vakcina za BiH ali i na zastoj u njihovoj isporuci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara BiH pozvao je Vladu Federacije BiH da predviđeni dio finansijskih sredstava za ove namjene što prije uplati, s obzirom da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjećamo da je Vijeće ministara BiH još u septembru završio obaveze u pogledu nabavke vakcina protiv Kovida-19 za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza vakcina.

Vijeće ministara BiH utvrdio je i prijedlog memoranduma o razumijevanju između Evropske unije, kao zajmodavca, i Bosne i Hercegovine, kao zajmoprimca – makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu u iznosu do 250 miliona evra i Prijedlog sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije, kao zajmodavca, i Bosne i Hercegovine, kao zajmoprimca, i Centralne banke BiH, kao agenta zajmoprimca – makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu.

Sredstva povoljnog zajma bit će usmjerena na Republiku Srpsku (37,5 posto), Federaciju Bosne i Hercegovine (61,5 posto) i Distrikt Brčko (1 posto).

Cilj predložene makrofinansijske pomoći je da se pomogne Bosni i Hercegovini, odnosno entitetima i Brčko Distriktu BiH u budžetskim potrebama koje su se javile kao posljedica pandemije virusa korona.

Pomoć je namijenjena kao podrška BiH za ekonomsku stabilizaciju i program reformi, a isplaćuje se u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona evra.

Prva tranša se isplaćuje bez ikakvih dodatnih mjera ekonomske politike i biće dostupna nakon stupanja na snagu ovog memoranduma i sporazuma o zajmu.

Druga tranša se očekuje nakon ispunjenja definisanih mjera ekonomske politike u Bosni i Hercegovini, odnosno entitetima i Brčko Distriktu, koje se odnose na jačanje institucionalnog okvira za makroekonomsku analizu i planiranje, finansijski sektor, dobro upravljanje i borbu protiv korupcije, kao i podršku ekonomskom oporavku i zapošljavanju.

Prijedlozi memoranduma i sporazuma sa osnovama za vođenje pregovora biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za njihove potpisnike predloženi su ministar finansija i trezora BiH, a u ime Centralne banke BiH njen guverner.

Pročitajte...