Vožnjom banovićkog “Ćire” otvorena ljetna turistička sezona TK

Jedine parne lokomotive u BiH koje su još u funkciji  su one u Banovićima koje dnevno prevezu tone uglja. Lokomotive stare nekoliko decenija još prkose vremenu otvarajući mogućnost za razvoj industrijskog turizma. Nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa, ljetna Turistička sezona na području TK, otvorena je danas upravo vožnjom parne lokomotive.

Ljetna turistička sezona TK otvorena je vožnjom banovićkog Ćire.  Grupa od 70 turista iz Zenice, na uskotračnoj pruzi uživala je u ljepotama općine Banovići. Ruta koja je krenula sa Briona kroz područje Banovića pa sve do kraja uskotračne pruge, jedan je od turističkih paketa, koji je preporučen turističkim agencijama širom BiH.

Iz Turističke zajednice TK, ističu da je današnja posjeta turista iz Zenice rezultat uspiješne saradnje sa turističkim zajednicama širom zemlje. Kako navode, banovićki Ćiro je svojevrsno tehničko nasljeđe BiH koje godišnje dođe pogledati hiljadu turista.

Parna lokomotiva Ćiro namijenjena je za saobraćanje uzanim kolosijekom. Kreće se industrijskom prugom u dužini od deset kilometara. Banovićani ali i mnogobrojni posjetioci vrednuju ideju ovakvog projekta, oživljavanje historijski poznate lokomotive, koja i novim generacijama pruža mogućnost da dožive posebno iskustvo vožnje.

Pročitajte...