Vrijedna investicija: Povratnička škola u zvorničkom naselju Križevići dobila fiskulturnu salu

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavlja sa pružanjem podrške povratničkim zajednicama na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. U zvorničkom naselju Križevići jučer je otvorena fiskulturna sala, čiju izgradnju je finasiralo ovo ministarstvo.

U okviru manifestacije „Križevačke večeri“ u ovom zvorničkom naselju svečano je otvorena novoizgrađena fiskulturna sala za potrebe oko 120 učenika povratnika, čiju izgradnju je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Ministar Edin Ramić istakao je da je obrazovanje najjači alat kojim se može mijenjati svijet, dodajući da je konačno došao kraj dugogodišnjem problemu sa izvođenjem fiskulturne nastave u područnoj školi “Desanka Maksimović”. Projekt izgradnje fiskulturne sale rađen je u nekoliko faza, a Federalno ministrastvo za raseljene osobe do sada je uložilo oko 250.000 maraka.

– Pored toga trudimo se da pružimo određene sadržaje djeci i njihovim roditeljima kako bi poboljšali njihov kvalitet života. Kada završe osnovnu školu, upišu srednju mi subvencioniramo njihove mjesečne karte, za one koji putuju dalje. Studenti koji studiraju sa područja entiteta RS imaju stipendiju Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Ukoliko se odluče za pokretanje vlastitog biznisa mogu dobiti sredstva za njegovo pokretanje ili da odrade pripravnički staž. Nadam se da ćemo zaključiti taj ciklus i da ćemo pomoći ljudima da osnaže kako sebe tako i svoje porodice, i da opstanu na ovim područjima, naglasio je ministar Ramić.

Direktorica škole Sanja Tanasković naglasila je da se sala može koristiti za brojne aktivnosti, kao i takmičenja mladih. Dodala je da je otvaranje sale veliki dan za učenike budući da se nastava fizičkog vaspitanja do sada izvodila u učinionici ili na poligonu, ukoliko su to dozvoljavali vremenski uslovi.

– Sada imamo ovu divnu salu. Ja se samo nadam da će nam i ova pandemija dozvoliti da se konačno nastava fizičkog obavlja u salama kako je i prdviđeno planom i programom, te da će kako nastavnici tako i učenici maksimalno uživati u ovim uslovima koje imaju, istakla je.

Dobra saradnja lokalne zajednice i Ministarstva rezultat je mnogih realizovanih i projekata u fazi realizacije, kazao je prvi čovjek Grada Zvornika. Istakao je da ga posebno raduju projekti koji imaju za cilj podršku mladim ljudima. U Grad na Drini do sada je uloženo blizu 9 milion amaraka.

– Grad Zvornik nema prevelik budžet za infrastrukturna ulaganja. Uglavnom to radimo iz kreditinih zaduženja, ali smo spremni uvijek da damo i materijalnu i svaku drugu podršku idejama naših sugrađana, naročito kada se pojavi ministarstvo sa bilo kojeg nivoa vlasti. Spremni smo da damo podršku i da svaki projekt koji naši sugrađani predlože dovedemo do kraja, zaključio je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice nastavit će podršku povratnicima na područje entiteta RS kako ni se poboljšao njihov položaj. U planu za naredni period je i pružanje podrške jednoj od najugroženijih populacija -penzionerima sa nanižim primanjima.

(RTVTK)