Vrijednom donacijom OSCE podržao aktivnosti Vlade u borbi protiv korupcije

Kao vid pomoći za budući rad, ali i valorizacije onoga što je Tim Vlade TK za borbu protiv korupcije realizirao do sada, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je Timu donirala vrijednu računarsku opremu. Vrijednost današnje opreme, uz sve ono što je Misija do sada učinila kako bi pomogla realizaciju aktivnosti Tima, je mnogo veća od same materijalne vrijednosti donacije.

„Suzbijanje korupcije jedan je od temeljnih prioriteta misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Današnja donacija samo je nastavak naše dosadašnje saradnje sa institucijama vlasti u Tuzlanskom kantonu. Svrha današnje donacije opreme IT naravi je da se poboljša kvalitet rada Tima dodatno unaprijedi, imajući u vidu trendove da se sve više posla prebacuje na online platforme. Ova donacija naš je odgovor da se pokušamo prilagoditi njihovim potrebama u datim okolnostima“ kazao je šef Ureda u Tuzli Misije OSCE-a u BiH.

Tokom sastanka kojem je domaćin bio premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je izražena obostrana spremnost i volja za nastavak dosadašnje saradnje.

„Borba protiv korupcije i prevencija ove pojave složen posao i da tu nemamo brzih i jednostavnih rješenja. Zahvalni smo OSCE-u za podršku koju pruža našoj ideji i želji da korupciju, kao negativno pojavu, svedemo na što je moguće manju mjeru. Nažalost evidentna je praznina koju u ovom smislu imamo u pravnom okviru, a što usložnjava borbu protiv korupcije i njenu prevenciju. U tom pogledu današnji čin nam je ogromno ohrabrenje da nastavimo raditi na izradi zakonskog okvira za kvalitetniju borbu protiv ove pošasti“, rekao je danas premijer Hodžić.

„Naša saradnja može biti i logističke i tehničke naravi, mi smo tu na raspolaganju domaćim institucijama vlasti i potrudit ćemo se da tu saradnju dodatno unaprjeđujemo“, zaključio je Gnjidić.

Danas donirana oprema sigurno će dati značajan doprinos radu i aktivnostima Tima.

„Naše aktivnosti u ovoj situaciji sa pandemijom zahtijevaju održavanje niza sastanaka putem online platformi. S tim u vezi oprema koja nam je danas donirana svakako će nam pomoći u obavljanju naših aktivnosti“, kazao je Miralem Halilović, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije izražavajući zahvalnost OSCE-u za sve što su do sada uradili kako bi rad tima bio što efikasniji, saopćeno je iz Vlade TK.

 

Pročitajte...