Relevantna pitanja u vezi s procesuiranjem predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima u BiH u okviru projekata “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” i “Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana” biće na dnevnom redu dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, koja danas počinje.

Iz VSTS-a su naveli da će biti razmatrani i zaključci stalnih komisija Savjeta u vezi sa izvještajem sudije DŽoane Korner “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH”.

Tokom dvodnevne sjednice trebalo bi da se razmatra i informacija direktora Sekretarijata VSTS-a BiH Admira Suljagića o statusu pripreme Reformskog programa, kao i prijedlog za dopunu sadržaja Godišnjeg izvještaja VSTS-a za 2020. godinu.

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Poslovnika VSTS-a BiH, kao i informacija o internoj reviziji procesa javnih nabavki u VSTS-u BiH, koju je provela Jedinica interne revizije Ministarstva pravde u Savjetu ministara.

Drugog dana zasjedanja, 21. januara, na dnevom redu su imenovanja za nosioce pravosudnih funkcija u Federaciji BiH, kao i Godišnji izvještaj o sprovođenju planova integriteta u pravosudnim institucijama u BiH u 2019. godini.

Sjednica će biti održana u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama u sjedištu VSTS-a BiH. Početak je zakazan za danas u 9.00 časova.