13 C
Tuzla,BA
Petak, 24 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program VSTV o programu rada za 2022. godinu

VSTV o programu rada za 2022. godinu

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu počinje dvodnevnu sjednicu na kojoj će biti razmatran nacrt programa rada ove institucije za 2022. godinu.

U predloženi dnevni red uvršten je izvještaj o sprovođenju Plana integriteta VSTV-a za prošlu godinu, izmjene i dopune Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima i izmjene i dopune Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima.

Pred članovima Vijeća naći će se i prijedlog izmjena i dopuna pravilnika o orijentacionim mjerilima za rad tužilaca u tužilaštvima u Bosni i Hercegovini i pravila procedure za označavanje predmeta u tužilaštvu kao predmeta korupcije i organizovanog kriminala visokog nivoa.

Na dnevnom redu je i usvajanje instrukcije o načinu postupanja sa tajnim podacima u vanrednim situacijama i plana čuvanja tajnih podataka u VSTV-u, te statistički podaci u vezi sa oduzimanjem protivpravno stečene imovinske koristi za 2020. godinu.

Za sutra je planiran izbor glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, sudija u osnovnim sudovima u Srebrenici, Foči i Mrkonjić Gradu, te dodatnih sudija u osnovnim sudovima u Banjaluci i Bijeljini.

Planirano je i imenovanje tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju.

VSTV bi trebalo da imenuje i sudije u opštinskim sudovima u Travniku, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Gračanici, Sarajevu i Bihaću, kao i dodatnog sudiju u Opštinskom sudu u Sarajevu.

Početak sjednice zakazan je za 9.00 sati