Vujović: Na TK izvršen je državni udar

Sjednica hitnog karaktera Skupštine TK danas nije održana zbog nedostaka kvoruma. Naime, Sjednici u Bosanskom kulturnom centru je prisustvovalo 16 zastupnika, dok je istovremeno u prostorijama Skupštine TK nova većina koju čini 18 zastupnika iz stranaka SDP, PDA, SBB-a i Naše stranke održala paralelnu sjednicu na kojoj je smjenjena Vlada TK i konstituisano novo rukovodstvo Skupštine TK. Predsjednik Skupštine TK, Žarko Vujović, ovaj čin zastupnika nazvao je „državnim udarom“.

Poluprazna sala Bosanskog kulturnog centra u Tuzli. 16 zastupnika Skupštine TK nije bilo dovoljno za održavanje sjednice hitnog karaktera na kojoj je trebao biti usvojen Prijedlog Budžeta TK za narednu godinu, Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Finansijski plan Službe za zapošljavanje TK. Predsjednik Skupštine TK, Žarko Vujović saopštava da se u prostorijama Skupštine TK paralelno sa hitnom sjednicom Skupštine, održava sjednica koju su zakazali predstavnici SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke, koji imaju 18 zastupnika u Skupštini TK. O toj sjednici, kažu, nisu obavješteni ostali zastupnici. Ovaj čin Vujović, proglašava državnim udarom.

Ovaj stav predsjednika Skupštine podržavaju i zastupnici SDA, DF-a, i Stranke za BiH. Nakon sjednice najavljeno je i pokretanje krivičnih prijava protiv zastupnika koji su organizirali i održali paralelnu sjednicu Skupštine u službenim prostorijama ove institucije.

Predsjednik Skupštine TK, pozvao je sve pravosudne institucije da zaštite pravni poredak TK, naglasivši da se sve političke nejasnoće trebaju rješavati na zvaničnim i legalnim sjednicama Skupštine TK.

Pročitajte...