Washington traži od Prištine da ukine carine na robu iz Srbije i BiH

U Prištinu je iz Washingtona u utorak stiglo oštro upozorenje kosovskim vlastima sa zahtjevom da se ukinu carinske pristojbe za robu iz Srbije i BiH, uz podsjećanje na dosadašnji doprinos SAD-a Kosovu i prijetnju da će, ako ne ukinu pristojbe, uslijediti šire sankcije, objavila je u utorak navečer Radio-televizija Srbije (RTS), pozivajući se na prištinske medije.

Nešto kasnije s Kosova je stigla i uzvratna poruka premijera Ramusha Haradinaja da, unatoč ljubavi prema Americi, pristojbe ipak neće biti ukinute.

Šef kosovske izvršne vlasti rekao je i da su američkom veleposlaniku u Prištini objasnili poziciju Kosova. „Objasnili smo našu poziciju. Mi volimo Ameriku, ali se ne pokoravamo Srbiji i Rusiji“, rekao je Haradinaj prištinskim medijima i zatražio od Amerikaca da razumiju kosovske vlasti.

Pismo iz Washingtona, adresirano na trojicu najviših kosovskih dužnosnika – predsjednika Hashima Thacija, premijera Ramusha Haradinaja i predsjednika parlamenta Kadrija Veseljia, uputili su visoki dužnosnici Bijele kuće, State Departmenta i Ministarstva obrane Matthew Palmer, Lora Cooper i John Erath.

U pismu se navodi kako je Priština svojim potezima, među kojima su pristojbe na robu iz Srbije i BiH, onemogućila SAD-u da nastavi suradnju s kosovskim vlastima „na velikom broju ciljeva“, prenosi RTS.

Washington objašnjava da je prvi korak, nakon što Priština nije poslušala prethodni zahtjev SAD-a da suspendira takse, bio odluka da se otkaže posjet generala iz Nacionalne garde Ohia čiji je fokus na Kosovu trebao biti „bilateralna sigurnosna suradnja“.

„S obzirom na akcije koje je vaša vlada poduzela, a koje nisu bile od pomoći, ne bi bilo primjereno da do takvog posjeta dođe. Pažljivo ćemo promatrati druge aspekte naše suradnje i vidjeti trebaju li oni biti suženi“, navodi se u pismu.

Američki dužnosnici podsjećaju čelnike kosovskih Albanaca na dosadašnje angažiranje SAD-a u stjecanju kosovske neovisnosti i pozivaju na poštovanje žrtvovanja američke države za Kosovo, te tisuća američkih diplomata i vojnika koji su bili osobno angažirani „u pokušajima da se izgradi budućnost za Kosovo“.

„Nevjerojatno je da poslije svega što smo zajedno napravili, Kosovo tako olako shvaća naše prijateljstvo da ignorira naš savjet“, navodi se u pismu kosovskim čelnicima iz Washingtona.

Vođe u Prištini upozorene su i da će, ako ne ukinu pristojbe, uslijediti „šire sankcije“.

Ističe se kako se Sjedinjene Države „nastavljaju zalagati za postizanje sveobuhvatnog sporazuma s Beogradom, koji će odgovarati objema stranama“, prenosi RTS.

„Naša namjera je da vidimo da se Srbija, ali i Kosovo, ponašaju odgovorno kako bi se ponovo uspostavio dijalog. Prvi korak na ovom putu mora biti ukidanje pristojbi. Dok to ne učinite, mi ne možemo vratiti naše odnose na prijašnju razinu“, naglašeno je u pismu visokih američkih dužnosnika iz Washingtona trojici najviših kosovskih dužnosnika.

Pregovori Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, koji se pod pokroviteljstvom EU-a vode na temelju Briselskog sporazuma iz travnja 2013. godine, već su mjesecima u krizi, a pogoršani su nakon uspješnog lobiranja Beograda da se Kosovo ne primi u Interpol, čime je Priština po drugi put ostala bez članstva u međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Priština je ubrzo uzvratila povećanjem pristojbi na robu iz Srbije (i BiH), a potom i povećanjem tih taksi za 100 posto uvjetujući da Srbija prizna Kosovo i prestane ga ograničavati na međunarodnom planu.

Ukidanje pristojbi od Prištine su već u više navrata zatražili i visoki dužnosnici EU-a ukazujući na kršenje SSP-a i regionalnog trgovinskog sporazuma CEFTA-e, prenijela je Hina.

(RTVTK/FENA) N.M.