WHO prati novu “mu” varijantu koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da prati novu varijantu koronavirusa, nazvanu “mu“, koja je prvi put detektovana u Kolumbiji u januaru 2021. godine.

Mu varijanta, čije je naučna oznaka “B.1.621”, klasifikovana je kao “varijanta od interesa”, saopćila je WHO u sedmičnom pregledu, prenio je AFP.

Organizacija navodi da ova varijanta ima mutacije koje ukazuju na rizik od otpora na vakcine i naglašava da su potrebne dodatne studije radi boljeg razumijevanja.

“Mu varijanta ima konstelaciju mutacija koje ukazuju na potencijalne osobine izbjegavanja imuniteta”, piše u saopćenju.

Postoji opća bojazan povodom pojave novih verzija koronavirusa dok broj zaraženih ponovo raste širom svijeta. Trenutno dominira lako prenosivi delta soj, naročito među nevakcinisanim ljudima i u oblastima u kojima su epidemiološke mjere ublažene.

Svi virusi, uključujući sars-kov-2, koji uzrokuje kovid 19, postepeno mutiraju, a većina mutacija ima mali uticaj na opšte karakteristike virusa.

WHO je u ovom trenutku identifikovala četiri vrste virusa korona koje su razlog za brigu, među kojima su alfa, prisutna u 193 zemlje, i delta, prisutna u 170 država.

klix.ba/ RTVTK