Wigemark: Ovo nisu nikakvi novi dejtonski razgovori

Jedan od sastanaka koje ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom održava s bh. političkim akterima, završen je večaras u rezidenciji američke ambasade u Sarajevu.

Američko-evropski predstavnici razgovarali su ovog puta s liderom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.

U izjavi novinarima, Radončić nije iznosio više detalja o temama susreta, izuzev što je uopšteno rekao da je bilo riječi o političkoj situaciji u BiH, a odgovarajući na novinarska pitanja, dodao da je razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona te Zakona o krivičnom postupku. U aktuelnoj političkoj konstelaciji u BiH, u kojoj izostaje dogovor domaćih aktera o tim pitanjima, Radončić tvrdi da njegova stranka „nikad nije bila problem“ i nada se da do rješenja ipak može doći.

Ambasadori Cormack i Wigemark naglasili su da međunarodna zajednica neće nametati rješenja za ove probleme bh. političkim liderima jer je isključivo na njima da dođu do kompromisa koji će odgovarati svakoj stranci i svakom građaninu BiH.

– Ovo nisu nikakvi novi dejtonski razgovori – rekao je Wigemark, naglašavajući da njegovo i prisustvo ambasadorice Cormack isključivo znači namjeru Sjedinjenih Država i Evropske unije da pomognu i podrže u pronalaženju rješenja prihvatljivih za bosanskohercegovačke narode, odnosno rješenja koja će dobiti većinsku podršku u Parlamentu.

Po riječima ambasadorice Cormack, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju da rješenja postoje, ali treba da ih definiraju domaći akteri.

U današnjem susretu s liderom Saveza za bolju budućnost BiH razgovarano je o nizu vrlo bitnih pitanja za BiH, kao što su Zakon o krivičnom postupku, Zakon o sukobu interesa te potreba za reformom Izbornog zakona, kazala je ambasadorica.

Šef Delegacije EU najavio je da će razgovori s bh. političkim liderima biti nastavljeni, a jedan od učesnika bit će i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Cormack i Wigemark razgovarali su prije nekoliko dana i s predstavnicima Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte.

Pročitajte...