Wigemark: Pitanje popune Doma naroda nije pitanje međunarodne zajednice (VIDEO)

Pitanje popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije pitanje međunarodne zajednice, zbog čega smatramo da odluku treba donijeti CIK i to odluku koju će bazirati na zakonodavnom i ustavnom okviru – izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Naglasio je da je od iznimne važnosti formirati vlasti u BiH nakon parlamentarnih oktobarskih izbora, ohrabrujući Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da donese odluku o popuni Doma naroda.

Venecijanska komisija, kako je kazao, smatra da je za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH moguće primijeniti bilo koji od dva popisa stanovništva iz 1991. ili iz 2013. godine. Ova komisija savjetodavno je tijelo Vijeća Evrope koje se bavi ustavnim i izbornim pitanjima te djelovanjem demokratskih institucija, a na njena mišljenja se oslanjaju institucije Evropske unije.

Podsjetio je i da je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH, koji je tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je sastavni dio i Ustav BiH, za razliku od EU koja nema ta ovlaštenja, iznio jasno mišljenje da se za popunu Doma naroda treba koristiti popis stanovništva iz 1991. godine.

– Stoga trebate izvući vlastite zaključke, ali najvažnije je da se donese odluka koja će na kraju biti i implementirana – zaključio je Wigemark.

Članovi CIK-a još nisu donijeli odluku o tome kako će se imenovati delegati u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH odnosno da li će se za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine.

Pročitajte...