Za isporuku vakcina bit će potrebno 8000 Jumbo Jetova

Isporuka vakcina protiv koronavirusa diljem svijeta bit će “najveći prijevozni izazov ikad”, navode iz Udruženja zračnih prijevoznika, a prenosi BBC.

Oko 8000 Boeinga 747 bit će potrebno za distribuciju vakcina, objavila je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).

Iako nema još odobrene vakcine, IATA već radi na planu distribucije sa zračnim lukama, globalnim zdravstvenim organizacijama i farmaceutskim kompanijama.

Program isporuke predviđa jednu dozu vakcine po osobi.

– Sigurna isporuka vakcine protiv covida-19 bit će misija stoljeća za globalnu zračnu industriju teretnog prijevoza. No neće se ostvariti bez pažljivog planiranja unaprijed. Vrijeme za to je sada, rekao je izvršni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

Zračne kompanije usmjerile su se na isporuku robe zbog ozbiljnog pada putničkog prijevoza u pandemiji koronavirusa. No isporuka vakcina je puno komplikovanija.

Nisu svi avioni prikladni za prijevoz vakcina. Lijekovi se trebaju prevoziti na temperaturi između dva i osam Celzijevih stepeni, što bi trebalo isključiti iz igre više zrakoplova.

– Dobro poznajemo procedure. Trebamo ih prilagoditi razmjerima koji će biti potrebni, dodaje šef teretnog prijevoza u IATA-i Glyn Hughes.

– Letovi u neke dijelove svijeta, uključujući jugoistočnu Aziju, bit će kritični jer im manjka kapaciteta za proizvodnju vakcine, rekao je Hughes.

Distribucija vakcine u Afriku mogla bi biti “nemoguća” zbog nedovoljno skladišta za teret, veličine regije i složenosti graničnih prijelaza.

Prijevoz vakcina u Afriku zahtijevat će “gotovo vojnu preciznost” i hlađene prostore za čuvanje.

Oko 140 vakcina je u ranoj fazi razvoja, a dvadesetak ih se trenutno testira na ljudima. Vakcina s Oxforda je u odmakloj fazi testiranja.

IATA je pozvala vlade da počnu pomno planirati kako bi bili potpuno spremni jednom kad se vakcine odobre i budu spremna za distribuciju.

Osim prijevoza vakcina na kontroliranim temperaturama, drugi problem bit će sigurnost.

– Vakcine će biti vrlo vrijedna roba. Moraju se uspostaviti aranžmani kako bi se garantovala sigurnost pošiljki od neovlaštenog ponašanje i pljačke, dodala je IATA.