Za izgradnju dionice puta Šički Brod – Đurđevik izdata okolinska dozvola

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Vlade TK, prije sedam dana  izdalo je urbanističku sagaslnost po zahtjevu JP “Ceste” Federacije BiH, za izgradnju nove ceste Šički brod -Đurđevik. Planirana je izgradnja dvije nove trake , projektirana je i brzina 80 kilometara na sat, čime bi putovanje od Tuzle do Sarajeva bilo kraće za pola sata.

Projektnu dokumentaciju za izgradnju nove ceste petlja Šički brod -Đurđevik izrađenu još u periodu 2008./2010. godina, finansirala je Evropska Unija. Od tada nije bilo konkretnih aktivnosti, sve do kraja prošle godine kada je Vlada Federacije BiH izdvojila 40 miliona maraka za početak realizacije projekta. Izgranja nove ceste osigurat će se bržu i bolju putnu komunikaciju sa drugim dijelovima BiH, navodi ministar Rožnjaković. Dodaje da će se u početku raditi dvije faze projektra. Gradovi  Tuzla i Živinice pripremile su potrebnu dokumentaciju potrebenu za “Ceste”  Federacije BiH, kako bi se krenulo u podnošenje zahtjeva za odobrenje granje puta.

Urbanistička saglasnost važeća je godinu, kaže ministar Rožnjaković, a produžiti se može za još jednu. Očekuje da će uskoro JP “Ceste” F BIH i dva grada Tuzla i Živinice uskoro raspisati tender za početak izvođenja radova.

Pročitajte...