Za sigurnost u rudnicima neophodna veća ulaganja u opremu i poštivanje mjera zaštite na radu

Rudarske nesreće svaki put potresu javnost i daju povod da preipitujemo sigurnost u rudnicima. Dok u nekim jamama rudari koriste mehanizovana čela, u drugim, gdje nedostaje ovakva mehanizacija ugalj iskopavaju ručno, što podrazumijeva i veći rizik.

Od tri jame na području TK jedino jama Rudnika Mrkog uglja Banovići  Omazići  ima mehanizovano čelo.  U jami Rudnika Kreka Tuzla u Mramoru su imali mehanizovano čelo ali više nije u funkciji zbog dotrajalosti. Nabavka novog je otežana zbog procedure javnih nabavki, odnosno žalbi na tenderima. U Đurđeviku rudari ugalj iskopavaju ručno.  

U nesreći u Rudniku uglja Đurđevik, koja se dogodila u subotu poginuo je četrdesetogodišnji Raif Čamdžić, a povrijeđen tridesetogodišnji Haso Kadirić. Usljed naglog oslobađanja pritiska došlo je do urušavanja podgrade tako da je veća količina uglja zatrpala dvojicu rudara koji su se nalazili u tom dijelu jame, potvrdio je federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović. Za veći stepen sigurnosti u rudnicima neophodna su veća ulaganja i poštivanje zakonske regulative u ovoj oblasti.

Zakon o rudarstvu obuhvata više od 90 pratećih pravilnika koji regulišu sve faze eksploatacije. Nesreće su uglavnom rezultat nepoštivanja propisanih mjera, potresa i drugih nepredviđenih okolnosti poput požara ili seizmičkih efekata prilikom miniranja.       Uslovi rada nisu mnogo bolji ni u površinskoj eksploataciji. I na kopovima dolazi do nesreća zbog zastarjelih bagera, kamiona i nemogućnosti  servisiranja, kažu iz Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Tuzla apelujući na što hitnije ulaganje u opremu.

Pročitajte...