Zabilježen pad prinosa pšenice u TK

Jesenjom sjetvom 2018. godine i proljetnom sjetvom ove godine strnim žitima na području Tuzlanskog kantona je zasijana površina od 5.180 hektara. Značajnije površine zasijane su na području Lukavca, Gradačca, Kalesije, Živinica, Gračanice i Čelića. Zabilježen je pad prinosa pšenice u odnosu na prošlu godinu. U resornom ministarstvu navode razloge i najavljuju izmjene u Programu poticaja i ruralnog razvoja.

Ukupan prinos strnih žita u Tuzlanskom kantonu iznosi 19. 058 tona što je za 1 263 tone više nego lani. Na površini od 5.180 hektara najviše je zasijano pšenice, 63%. Petnaest posto površine je pod ječmom, 12 % raži , dok je na 8% oranica zasijana zob. Pad prinosa zabilježen je kod pšeničnih parcela. Ove godine oni su manji za 631 tonu. U ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva TK navode da su osnovni razlozi koji su doveli smanjenja prinosa: nedovoljna veličina zemljišnog posjeda, niska produktivnost, nedovoljna i neadekvatna tehnološka opremljenost, nedostatak povoljnih kreditnih sredstava itd.Izostanak sufinansiranja jesenje sjetve u 2018. godini od strane Federalne direkcije robnih rezervi, te nedonošenje odluke o garantovanoj otkupnoj cijeni pšenice takođe je uticalo na smanjenje sjetvenih površina pšenice.
Žetva strnih žita na području Kantona je počela krajem juna, a nestabilno vrijeme tokom žetve  je uticalo na dužinu žetve i kvalitet zrna.
Podsjećamo da je ukupan prinos strnih žita na području Kantona iznosio 19.058,20 tona, što je za 1.263 tona, odnosno 6,63% više u odnosu na prošlu godinu. Najveće površine zasijane su na području Lukavca, Gradačca, Kalesije, Živinica, Gračanice i Čelića.

Pročitajte...