Zajednička izjava članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma

– Obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu, cijelu regiju Zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini, navodi se u izjavi

SARAJEVO (AA) – U zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine se izražava puna spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Ustava Bosne i Hercegovine koji je njegov sastavni dio, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu, cijelu regiju Zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini”, navodi se u izjavi.

Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira, kao i rekonstrukciji Bosne i Hercegovine.

“Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini, svim njenim dijelovima, entitetima, Brčko distriktu BiH, kantonima, gradovima i općinama”, navodi se u izjavi.

Predsjedništvo BiH dalje pozdravlja napredak koje je od Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini do danas učinjen na poljima ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i svim drugim oblastima.

Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, u skladu s međunarodnim pravom.

Predsjedništvo BiH također smatra da u ovom vremenu pandemije neophodno unaprijediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa COVID-19, kao i u pogledu migrantske krize.

Obaveza svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini jeste jačanje napora kako bi se narodima i građanima osiguralo da mogu živjeti dostojanstveno, uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

“Danas je prilika da podsjetimo na obavezu da saosjećamo s bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata. Mi, članovi Predsjedništva BiH, potvrđujemo svoju opredijeljenost da stvaramo društvo po mjeri svih njegovih naroda i građana, a posebno mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pročitajte...