Zaključci sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana: Posvećenost jačoj regionalnoj saradnji

– Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te sprovođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji

SARAJEVO (AA) – Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perpektivi, javlja Anadolu Agency (AA).

Šest ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, u sklopu priprema za predstojeći Samit u Londonu o Zapadnom Balkanu, sastalo se danas u Sarajevu kako bi potvrdili posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perpektivi.

“Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region ‘govori jednim glasom’ u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan”, navedeno je u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te sprovođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transparentnoj zajednici kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicionog okvira za Zapadni Balkan. U zakljucima je istaknuto da ostaju posvećeni jačanju bezbjednosti u regionu te pozdravljaju predstojeći samit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova BiH bit će domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan. Na konferenciji Fonda za Zapadni Balkan sudjelovat će izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Gjergj Murra.

Nakon uvodne riječi ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, bit će predstavljeno izvješće o aktivnostima Fonda za Zapadni Balkan koje će predstaviti izvršni direktor Gjergj Murra s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije na predložene projekte te će biti razmjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa.

Pročitajte...