Zakon o dopunskim pravima boraca u petak na Skupštini TK

Sjednica Skupštine TK bit će održana 8. maja, odlučeno je danas na sjednici Kolegija kantonalne Skupštine. Na dnevnom redu bi se trebao naći i Zakon o dopunskim pravima boraca. Pomenutim Zakonom nezaposlenim borcima mlađim od 57 godina omogućilo bi se primanje stalne novčane naknade čime se prvi put nakon zavšetka rata na ovakav način pomaže ovoj boračkoj kategoriji.

Kantonalni Zakon o dopunskim pravima boraca je usaglašen i trebao bi se naći na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona već u petak.

– Mislim da je idealno vrijeme da konačno, 8. maja, pred svjetski Dan pobjede nad fašizmom usvojimo Zakon o dopunskim pravima boraca ovdje na Tuzlanskom kantonu, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Sa dnevnog reda sjednice povučen je rebalans budžeta TK, o kojem bi se trebalo raspravljati na sjednici Skupštine koja je najavljena za 14. maj.

– Treba da se uvrsti u rebalans budžeta i sredstva od MMF-a. S druge strane mora se dobiti i mišljenje Federalnog ministarstva finansija. Samo zbog tih tehničkih stvari je odgođen rebalans, istakao je Vujović.

Kada su u pitanju sredstva od MMF-a Tuzlanski kanton bi shodno broju stanovnika trebao dobiti blizu 40 miliona maraka.

Kolegij Skupštine danas je izašao sa jedinstvenim zaključkom u kojem se od Vlade, Kantonalnog štaba CZ i Zavoda ZZO traži da podnesu izvještaj o utrošku svih finansijskih sredstva za nabavku zaštitne i medicinske opreme za sprečavanje pandemije koronavirusa. Skupština će u slučaju netransparentnog trošenja novca formirati odgovarajuće radno tijelo.

(RTVTK)

Pročitajte...