Zamijenjeno troje sudija koji su razmatrali žalbu Ratka Mladića

– Sudija Jean-Claude Antonetti iz žalbenog postupka sklonio je troje sudija rekavši da njihovo učešće u ranijim slučajevima povezanim sa bivšim komandantom VRS znači da postoji rizik da ne budu nepristrasni

HAG (AA) – Troje od pet sudija koji su razmatrali žalbu osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, generala Vojske Republike Srpske na presudu kojom je, između ostalog, osuđen za genocid u Srebrenici biće zamijenjeno jer imaju “pojavu pristrasnosti“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove Ujedinjenih nacija objavio je u srijedu da je francuski sudija Jean-Claude Antonetti iz žalbenog postupka Mladića sklonio troje sudija rekavši da njihovo učešće u ranijim slučajevima povezanim sa bivšim komandantom VRS znači da postoji rizik da ne budu nepristrasni.

Ova odluka će vjerovatno odložiti rješavanje Mladićeve žalbe. Mladić je prošle godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora po deset tačaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine zbog njegove uloge u zločinima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.