Zasjedala Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK

Zasjedala je Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK. Na dnevnom redu sjednice bilo je razmatranje prijedloga Izmjene i dopune Budžeta TK za 2020. godinu, te razmatranje prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2020. godinu. Danas je također zasjedala i Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine TK.

To Bego Gutić, predsjednik Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku
To Azra Okić, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova

Članovi Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK podržali su prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta TK, kao i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2020. godinu. Prema riječima predsjednika Komisije Bege Gutića pomenute izmjene tretiraju sve obaveze koje su predviđene Korona zakonom, ali i Zakon o dopunskim pravima demobilisanih boraca.

– Možemo očekivati odmah po usvajanju Izmjena i dopuna Budžeta za 2020. godinu da će demobilisani borci na prostoru Tuzlanskog kantona početi dobijati novčanu naknadu u skladu sa Zakonom koji je usvojen na prošloj sjednici Skupštine TK, poručio je Bego Gutić, predsjednik Komisije.

Usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o izvršenju Budžeta jako je važno u ovoj trenutnoj situaciji, kada se sa sigurnošću ne mogu predvidjeti ekonomska i privredna kretanja, smatra Gutić.

– Vjerovatno ćemo do kraja godine morati pristupiti i dodatnim Izmjenama i dopunama Budžeta, obzirom da niko od ekonomskih analitičara ne može sa sigurnošću potvrditi kakvi će biti prihodi Budžeta do kraja godine. Ja pozdravljam ovaj tekst koji je Vlada predložila Skupštini TK. Vidjet ćemo do kraja godine kakvi će biti finansijski parametri koji utiču na punjenje Budžeta, i da li će biti potrebe za dodatnim Izmjenama i dopunama Budžeta za 2020. godinu, kazao je predsjednik Gutić.

Komisija za jednakopravnost spolova odbila je nacrt Federalnog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

– Smatramo da se radi o jednom krovnom zakonu o radu koji je donesen ad hoc, obzirom da u njegovoj izradi nije učestvovao Sindikat, ali ni Vijeće poslodavaca, niti Ekonomsko-socijalno vijeće. Nedopustivo je da taj Zakon ide na ruku samo poslodavaca. Osim toga, smatramo da će posebno uticati na posebno osjetljive kategorije, kao što su radnice, samohrani roditelji, invalidi, kazala nam je Azra Okić, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova.

Komisija je razmatrala i protestno pismo nevladinih organizacija, a koje se odnosi na imenovanje direktora Doma za nezbrinutu djecu Tuzla. Upućena je inicijativa prema Vladi TK da preispita odluku o davanju saglasnoti na imenovanje.

(RTVTK)

Pročitajte...