Zasjedala Zakonodavno-pravna komisija Skupštine TK

U okviru priprema za narednu sjednicu Skuštine TK koja će biti održana u četvrtak, danas je zasjedala Zakonodavno-pravna Komisija ovog tijela. Raspravljano je. između ostalog,  o prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta i prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantonan za 2021. godinu Tuzlanskog kantonan za tekuću godinu.
Dosta rasprave, ali konstruktivne izazvao je prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o oružju i municiji TK.  Izmjene se donose jer je velikom broju građana TK istekla dozvola za posjedovanje i korištenje oružja i municije, a koji iz objektivnih razloga nisu mogli produžiti važenje dozvole. Ukoliko u ovom obliku budu usvojene u četvrtak na sjednici Skupštine TK,  dat je rok od 6 mjeseci  za podnošenje zahtjeva za produženje isprava o oružju. Pri tome, je isključena obaveza dokazivanja razloga zbog kojih dozvola nije produžena odmah po isteku, pojašnjava predsjednica Zakonodavno-pravne komisije Jasmina Lugavić. 

Članovi Komisije rspravljali su i o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama. Zakon je u nacrtu  u redovnoj proceduri. Predviđena je javna rasprava od 30 dana.

Članovi Zakonodavno-pravne komisije usvojili su prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona kao i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Prispjela molba i zahtjev upćeni su nadležnim ministarstvima na očitovanje.

RTV TK

Pročitajte...