Zasjedalo OV Sapna: Usvojena odluka o osnivanju Industrijsko-poslovne zone “1”

U Sapni je danas održana redovna sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su između ostalog usvojili Odluku o osnivanju Industrijsko-poslovne zone “1” u Sapni, te osnivanju Stambeno-poslovne zone “Centar”. Vijećnici su razmatrali i usvojili odluku o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju lokalnog puta Sapna-Vitinica.

Novinarka: Devleta Brkić

Usvajanje odluka o osnivanju Industrijsko-poslovne zone „1“ u Sapni, te Stambeno-poslovne zone „Centar“ na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća otvorit će mogućnost konkurisanja na javne pozive kantonalnih i federalnih resornih ministarstava. Kako je istaknuto osnivanje industrijsko-poslovne zone od velikog je značaja za ovu Općinu.

– Smatram da će to privući investitore radi lakšeg pribavljanja dokumentacije. Također bih naglasio da na nekoj od narednih sjednica ćemo nastojati olakšati dobijanje građevinskih, urbanističkih dozvola, te da se ubrzaju procesi pretvorbe zemljišta. To je jedan od naših koraka prema boljem prosperitetu Općine Sapna, kazao nam je predsjedavajući OV Sapna Sabit Brđak.

– Očekujemo u indsustrijskoj zoni da ćemo dobiti neka sredstva za uređenje i početak izgradnje hale, a u ovom poslovnom dijelu da možemo prema Ministarstvu prostornog uređenja prostornom uređenju ići sa zahtjevom za uređenje zelenih površina. Trebala nam je jedna takva odluka. U narednom periodu ćemo aplicirati, a nadamo se i urediti taj dio, istakao je načelnik Zudin Mahmutović.

Vijećnici su na današnjoj sjednici razmatrali i odluku o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju lokalnog puta Sapna-Vitinica, dionica Kruškovac-Džakići. MZ Vitinica najveća je MZ u Općini Sapna, a problem sa putnom komunikacijom najizraženiji je u zimskom periodu zbog velikog uspona.

U okviru dnevnog reda Općinsko vijeće Sapna usvojilo je i prijedlog odluke o usvajanju izvještaja o godišnjem izvršenju budžeta za 2020. godinu.

(RTVTK)