Zaštitne maske obezbijeđene za sve učenike u TK

Nastavljen je niz sastanak s direktorima osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu, na kojima se otklanjaju dileme u vezi s početkom nove školske godine. Danas su održani sastanci s aktivima direktora iz Tuzle, Sapne, Čelića, Teočaka i Kalesije. O tome kako organizovati nastavu škole su dobile odluke, s jasnim osnovnim instrukcijama.

Nastava će početi postepeno, 7. septembra za učenike do 4. razreda osnovne i 1. razreda srednjih škola, a za ostale učenike 14. odnosno 21. septembra. U isto vrijeme u učionici će moći biti maksimalno 15 učenika. Sve detalje o rasporedima rada zaposlenici, učenici i roditelji će dobiti blagovremeno, putem medija i sastanaka koji će biti održani naredne sedmice.

I na današnjim sastancima u Kalesiji i Tuzli naglašeno je da je ključna zadaća poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Zaštitnih sredstava će biti dovoljno.

“Ono što je pohvalno nabavili smo maske i zaposlenicima i svim učenicima na području Tuzlanskog kantona. Vlada je izdvojila dodatna sredstva i ono što će škole moći već da preuzmu je 15 000 komada za zaposlenike. Jučer smo sa Civilnom zaštitom  došli do zaključka da ćemo moći da nabavimo i zaštitne maske svim učenicima na području TK,  a evo još jedna dobra vijest je da nam se priključio i direktor ZADA-e koja je donirala svim zaposlenicima i učenicima maske za početak školske godine” saopćila je na današnjim sastancima ministrica za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić.

Učenici do 4. razreda dnevno će u školi provoditi maksimalno 120 minuta, a sama organizacija tog vremena ostavljena je učiteljima, koji će rad prilagođavati specifičnim uslovima svake škole. I u svim drugim segmentima rada škole imaju autonomiju da rješavaju nejasnoće koje se budu pojavljivale, poštujući naredbe koje su na snazi. Direktorica OŠ “Sveti Franjo” KŠC Tuzla Žana Altumbabić ističe da će školama koje imaju produženi boravak biti veliki izazov organizovati ga i u novoj školskoj godini.

“Postoji veliki interes i potreba roditelja za produženim boravkom. Tim više  u ovoj složenoj epidemiološkoj situaciji kada znamo da je preporuka da se učenici što manje miješaju sa drugim grupama. Znamo da bi odlasci u vrtiće zakomplicirali situaciju, tako da vjerujem da ćemo, zaista maksimalno poštivajući  preporuke, uspjeti i na dobrobit naših učenika i svakako roditelja organizirati i produženi boravak” ističe direktorica Altumbabić.

Direktor OŠ “Tojšići” Fejzulah Mujanović zadovoljan je današnjim sastankom, na kojem su otklonjene brojne dileme u vezi s organizacijom nastave.

“Mi smo do sada imali jedan period lutanja, gdje nismo znali kako i šta krenuti. Već sa današnjim danom, nadamo se, samo da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, da bi ova školska godina po ovom trenutnom modelu, a ako Bog da i u nekim boljim okolnostima,  trebala krenuti i završiti se dosta kvalitetnino i efikasno” ističe direktor Mujanović.

I u Kantonalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja su zadovoljni pripremama za početak školske godine.

“Sindikat je aktivno sudjelovao u radu i donošenju svih ovih mjera koje je naše Ministarstvo preporučilo, tako da smo sasvim zadovoljni. Radnici su bili malo u nedoumici oko svih tih stvari, međutim na današnjem sastanku smo dobili jasne upute kako i šta, tako da mislim da neće biti problema što se tiče početka nove školske godine” ističe Ismar Hukić član Kantonalnog odbora Sindikata.

Ministrica Brašnjić je još jednom naglasila potrebu saradnje i razumijevanja, posebno za djecu koja imaju bilo kakve rizike ili zdravstvene poteškoće, odnosno ukoliko takvih poteškoća ima u porodicama iz kojih dolaze.

“Rukovodioci škola će kontaktirati sa svim roditeljima i roditelji će imati mogućnost da, naročito kada su u pitanju djeca s posebnim potrebama, donesu odluku da li djecu žele pustiti u škole, u školske prostorije. Na ovim sastancima smo naglašavali da moramo u ovoj situaciji imati razumijevanja jedni za druge, davati podršku jedni drugima, da shvatimo da, ako neko ima strah od ove situacije, da je to razumno i da ćemo se mi staviti na raspolaganje, da ćemo dostavljati materijale i da ćemo obezbijediti taj alternativni vid nastave” ističe ministrica Brašnjić.

S obzirom na činjenicu da veliki broj učenika u Tuzlanskom kantonu putuje do škole za narednu sedmicu najavljeni su i sastanci resornih ministara s prevoznicima u Tuzlanskom kantonu, kako bi se pronašla rješenja za nejasnoće koje postoje i u tom segmentu.

Pročitajte...