Zastoji, otkazane utakmice: Snijeg izazvao probleme širom BiH (FOTO)

– Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteo-alarm za područje cijele Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato za period 11. i 12. decembra, a zbog najave jakog olujnog vjetra sa mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 kilometara na sat

SARAJEVO (AA) – Snijeg, koji je intenzivnije počeo padati u popodnevnim satima, već je stvorio probleme u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Saobraćaj se odvija otežano kao i kretanje građana.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteo-alarm za područje cijele Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato za period 11. i 12. decembra, a zbog najave jakog olujnog vjetra s mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 kilometara na sat.

Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo apeluje na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine, ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) navode da su zbog intenzivnih padavina u većem dijelu BiH proglašeni zimski uslovi za vožnju. Na dionicama preko planinskih prevoja, za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca, a sva vozila koja ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu isključuju se iz saobraćaja.

Savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima te apeluju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na području Federacije BiH za sada nema nikakvih značajnijih problema u vodotocima, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

“Snijeg koji je najavljen i očekivan nije donio značajne probleme koji bi morali da alarmiraju neke službe spašavanja. Kolege koje rade na održavanju već uveliko sklanjaju snijeg sa ceste. Najava je bila 30-tak centimetara snijega. Počeo je jakim intenzitetom, međutim, to je već sada smanjeno”, pojasnio je Solak.

Međutim, svakako se treba pridržavati nekih stvari, ukoliko se ide na put.

“Bitno je naglasiti da je početkom sedmice, ponedjeljak ili utorak, najavljen jak vjetar. Svakako će doći do otapanja snijega. Ne bi trebao napraviti značajnije probleme, konkretno u vodnim tokovima. Svakako ćemo biti spremni”, kazao je Solak.

Izjavio je da je najavljeno povećanje u slivu rijeke Neretve. Solak je napomenuo da oni koji imaju neke građevinske radove i opremu koju bi vjetar mogao dignuti ili oboriti da vode računa da se ne napravi šteta.

Zbog obilnih snježnih padavina otkazana je i jedna utakmica 18. kola Premijer lige BiH. Naime, teren u Doboj-Kakanju je bio potpuno prekriven snijegom, pa su službena lica odlučila susret Mladosti i Krupe prolongirati za nedjelju sa početkom u 13 sati.

Pročitajte...