Zastupnici Skupštine Brčkog usvojili Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta okončali su peto redovno zasjedanje na kojem su, između ostalog, jednoglasno usvojili Nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta zajedno s amandmanima gradonačelnika i Zakonodavne komisije.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je kako je značaj ovog zakona u njegovom sadržaju, jer predstavlja set antikoruptivnih zakona i bavi se, prije svega, prevencijom sukoba interesa kod nosioca izvršnih i zakonodavnih funkcija u Distriktu, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

– Riječ je o zakonu koji je, prema mišljenju Europske komisije, jedan od četrnaest prioriteta koje BiH treba da ispuni na putu ka europskim integracijama – rekao je Milić.

Napomenuo je kako ovo nije zakon OHR-a, nego je iniciran i sačinjen u vrijeme njegovog mandata kao gradonačelnika te da nisu točne zlonamjerne interpretacije zakona koje se mogu čuti ovih dana da je Zastupnički klub SNSD-a protiv ovog zakona.

– Ako netko ima pravo na autorizaciju ovoga zakona, onda je to upravo SNSD zbog toga što su ove aktivnosti inicirane i započete i skoro dovedene do kraja u mandatu gradonačelnika iz SNSD-a. I ne samo to, SNSD će tražiti da se od strane ovlaštenih predlagača, u što skorije vrijeme, predloži i zakon o porijeklu imovine – naveo je Milić.

Dodao je da će Zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasilu, nakon čega će uslijediti aktivnosti vezane za izbor članova povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa, i da će sredstva za rad članova povjerenstva biti osigurana u proračunu Distrikta za 2021. godinu.

Milić je istaknuo kako se Skupština opredijelila da na svakoj sjednici na dnevnom redu bude informacija o epidemiološkoj situaciji u Distriktu, te da će Skupština pratiti i zahtjeve i Kriznog stožera i sektora zdravstva u smislu osiguranja dovoljnih sredstava za borbu protiv koronavirusa.

– Nastojat ćemo da kroz proračun Brčko distrikta osiguramo i adekvatna sredstava za nadoknadu šteta koje trpi naše gospodarstvo zbog mjera koje poduzima Krizni stožer – rekao je Milić.

Napomenuo je kako će 31. ožujka najvjerojatnije biti održana izvanredna sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da bude odobren proračun Distrikta Brčko za 2021. godinu.

Na petoj redovnoj sjednici zastupnici su, u drugom čitanju, usvojili i izmjene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i izmjene Zakona o Pravosudnoj komisiji, te su, između ostalog, dali suglasnost na Program rada i Financijski plan Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta BiH za 2021. godinu, navodi se u priopćenju.