Zatvorena birališta u BiH: Više od 3,3 miliona građana biralo novu vlast

Sarajevo, BiH - 07. oktobar 2018:Više od tri miliona birača bira članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednika RS-a, zastupnike u Predstavnički dom PSBiH, Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS-a te skupštine u deset kantona u FBiH. Glasanje u osnovnoj školi "Hasan Kaimija" ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )
– Pravo glasa na izborima imalo je ukupno 3.352.933 birača u Bosni i Hercegovini, međi kojima 2.092.933 glasa u Federaciji BiH, a 1.260.597 RS-u. Do 15 sati na biralištima u BiH je glasalo 37,21 posto birača

U 19 sati zatvorena je većina biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojim su tokom dana provedeni osmi opći izbori u BiH nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

Pravo glasa na izborima imalo je ukupno 3.352.933 birača u Bosni i Hercegovini, međi kojima 2.092.933 glasa u Federaciji BiH, a 1.260.597 RS-u.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, do 15 sati na općim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 37,21 posto što je 0,6 posto više nego u istom periodu na općim izborima prije četiri godine.

Kako je rekao Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH, u entitetu FBiH izlaznost je iznosila 34,65 posto, RS-u 41,81 posto, a Brčko distriktu 32,26 posto. Preliminarni podaci bit će objavljeni u ponoć.

Prema njegovim riječima, od bezbjednosnih agencija dobili su izvještaj o stanju od 11 do 15 sati, na osnovu kojeg se da vidjeti da je su se u FBiH desila četiri incidenta koja su stavljena pod kontrolu. Radilo se o vrijeđanju pijanih ljudi na biralištima. Također, četiri incidenta bila su u RS-u, od kojih tri policija poduzima postupke, odnosno radi posao na njihovom otklanjanju. U Bijeljini je došlo do prekida glasanja oko jedan sat i to je jedan teži incident.

On je najavio kako će CIK BiH provesti postupke protiv predsjednika i članova biračkih odbora koji se nisu pojavili na biralištima i time ugrozili otvaranje biračkih mjesta na vrijeme, u sedam sati.

Izbori su provedeni za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od kojih se dva i to iz bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz FBiH, te jedan iz srpskog naroda iz entiteta RS.

Na listi za bošnjačkog člana Predsjedništva nalazilo se šest kandidata, hrvatskog člana Predsjedništva BiH pet, a člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda četiri kandidata.

Birala su se i 42 zastupnika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to 28 iz pet izbornih jedinica u Federaciji BiH, te njih 14 iz tri izborne jedinice u RS-u.

U Federaciji BiH biralo se 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz 12 izbornih jedinica.