Zbog koronavirusa: Marš mira neće sutra krenuti iz Nezuka, već sa Crnog vrha

Planirana aktivnost u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima pod nazivom „Okupljanje preživjelih veterana bivše 28. Divizije Armije Republike BiH“ koja je trebala danas u 18,00 sati u Nezuku općina Sapna se OTKAZUJE. Organizatori kao razlog navode trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa. Obavještavaju javnost i učesnike da će polazak učesnika Marša mira će biti organizovan sutra sa Crnog vrha u 9 sati.

Novinar: Devleta Brkić

“Marš mira 2020″ neće sutra krenuti iz Nezuka. Polazak učesnika će biti organiziran 8. jula sa Crnog vrha u 9 sati, potvrdio nam je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica. Organizatori kao razlog navode trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa. Prema riječima Fejzića kamp u Liplju će biti formiran.

– Pozivam sve one koji su se uputili prema Nezuku da ne idu prema Nezuku, da idu prema Liplju i da se uglavnom izbjegne to područje, a svim mještanima sela Nezuk želim što brži oporavak. Apelujem na sve relevantne institucije i instance koje su u mogućnosti da pomognu tim mještanima, jer oni su bili ti koji su nam prvi pružili pomoć 1995 godine, i mi smo im neizmjerno zahvalni na onome što su učinili te godine, ali i što čine svih ovih godina prilikom obilježavanja godišnjice genocida, istakao je Fejzić.

Predsjednik Pododbora za Marš mira Munir Habibović istakao je da će prednost učešća u ovogodišnjem Maršu mira imati preživjeli iz Marša smrti iz 1995. godine, dodajući da mu je žao što ove godine neće krenuti iz Nezuka, i što neće niti postrojavanja veterana 28. divizije Armije RBiH.

– Zbog većeg broja zaraženih u Nezuku donesena je odluka da se odgodi okupljanje 28. divizije večeras u Nrezuku. Izmjestili smo kamp u Liplje. Sutra ćemo vozilima organizirano vratiti učesnike Marša mira, da li na Crni vrh ili na Snagovo, to ćemo večeras odlučiti. Ja sam u potrazi za novim kampom, jer smo jedan izgubili, da bi zaštitili zdravlje učesnika i mještana Nezuka, dodao je Habibović.

Podjsetimo, u selo Nezuk su 1995. godine stigli prvi preživjeli iz srebreničke kolone smrti. Upravo u ovom selu nadomak Sapne svake godine 7. jula okupljali su se učesnici Marša mira, koji su u jutarnjim satima 8. jula kretali put Potočara. Također, u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice 7. jula u Nezuku okupljali su se i preživjeli veterani bivše 28. Divizije Armije Republike BiH”, koja je tokom agresije na našu domovinu djelovala na području Podrinja i Srebrenice.

(RTVTK)

Pročitajte...