Zbog pada cijepljenja djece postoji mogućnost širenja ospica u FBiH

Epidemije morbila ili ospica zabilježene su u nekoliko zemalja u Europi, predstavljajući rizik za širenje i održanje prijenosa ove bolesti u područjima s osjetljivom populacijom, pa tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine, rečeno je Feni iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH iz koje naglašavaju kako je osnovna mjera za sprječavanje epidemije visoka procijepljenost stanovništva.

Posljednjih godina, u Federaciji BiH registrira se trend opadanja obuhvata imunizacijom djece cjepivom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP cjepivo).

U 2016. godini, obuhvat je iznosio 63,5 posto za prvu dozu cjepiva. Niže vrijednosti obuhvata imunizacijom od ciljnih 95 posto, zabilježene su u svim županijama u Federaciji BiH, što ostavlja mogućnost širenja virusa među osobama koje nisu zaštićene, napominju iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te dodaju kako su se i u 2017. godini u Federaciji BiH javljali sporadični slučajevi morbila (do jedanaestog mjeseca 2017. godine prijavljena su 24 slučaja).

Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila, predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Zbog nastalih komplikacija, u epidemiji morbila u Federaciji BiH 2014/15. godine, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljene su 553 hospitalizirane osobe. Postignuti kolektivni imunitet, koji je rezultat visokog obuhvata imunizacijom u zajednici, značajan je za najosjetljivije članove zajednice koji su premladi za cijepljenje, za trudnice i osobe koje ne mogu biti cijepljene zbog medicinskih kontraindikacija.

Cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo je u uporabi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvaćanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija. Prema Programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi, ističu iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), najveći broj slučajeva morbila u 2017. godini registriran je u Rumunjskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj. Od listopada 2017. godine, zabilježen je porast broja oboljelih od morbila na Kosovu, u Makedoniji i Srbiji.

Dvogodišnji dječak iz Niša postao je druga  žrtva ospica u Srbiji u posljednjih deset dana, a preminuo je zbog komplikacija nastalih poslije zaraze virusom morbila protiv kojeg nije bio cijepljen.

U Ljubljani je  hospitalizirano i stavljeno u izolaciju dijete oboljelo od ospica kojima se zarazilo u Srbiji iz koje je u Sloveniju došlo prije nekoliko dana.

Zdravstvene vlasti Slovenije upozorile su pred novogodišnje praznike domaće turiste koji su blagdane odlučili provesti u zemljama gdje je bilo više slučajeva ospica, među kojima je i Srbija, da se prije toga testiraju i cijepe u slučaju da ranije to nisu učinili.

Pročitajte...